woensdag 24 juni 2009

Opinie: begin van herstel echt ingezet

De stijging van de beurs de zo’n 2 weken geleden eindigde, omdat men dacht dat ze wel wat te hevig was, kan misschien terug hernemen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is immers voor het eerst in twee jaar iets optimistischer geworden over de economie. De OESO ziet volgend jaar een bescheiden groei voor de economie van zijn dertig leden, waar eerder nog een quasi nulgroei werd verwacht. De instelling wil wel dat de ECB haar belangrijkste rentetarief verder verlaagt.

Gisteren kwamen we nog te weten dat het aantal verkochte huizen in de VS weer gestegen was, maar wel iets minder dan voorzien. Dit geeft volgens mij wel aan dat er een herstel is, maar dat de stijging de afgelopen 2 maand op de beurs inderdaad wel wat overdreven was en de terugval van de afgelopen weken dus wel rechtvaardigd. Later vandaag kunnen nog Amerikaanse macrocijfers spelen: om 14.30 uur worden de bestellingen van duurzame goederen bekendgemaakt en om 16 uur de verkoop van nieuwe huizen. Om 20.15 uur ten slotte volgt de hoofdschotel met het rentebesluit van de Fed.

De Japanse export kwam in mei 40,9 procent lager uit dan een jaar eerder, wat slechter was dan de daling van 39,1 procent die de markten hadden verwacht. Het was bovendien de achtste daling op rij. Het cijfer wakkerde de vrees aan dat het economisch herstel maar heel traag zal verlopen. Maar wat hebben we eigenlijk het liefst: een kortstondig hevig herstel of een langdurend langzaamaan stijgende economie en bijgevolg ook een traag stijgende beursgrafiek??? Juist ja: het laatste, hopelijk is het langzame herstel nu definitief ingezet (alhoewel de beurzen weer als zot aan het stijgen zijn).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten