maandag 1 juni 2009

Tip: Beleggen is niet voor de lange termijn!!!!

Inderdaad: beleggen is niet voor de lange termijn. Op 2 maart gaf ik al de tip: vergeet niet te verkopen en met deze tip wil ik daar nog eens op hameren. Vergis u niet, ik vind nog steeds dat je maar mag beleggen in een bedrijf als je er voor de lange termijn in gelooft, maar je mag nooit vergeten uw reeds verkregen aandelen te reƫvalueren. Speculeren op korte termijngewin is ook niet mijn idee van beleggen.

Eigenlijk zou ik beleggen als volgt moeten omschrijven: beleggen is stukjes van bedrijven kopen waarvan je, via grondige analyse (Fundamentele of Technische), denkt dat ze u na een lange periode een mooi rendement zullen opleveren bij verkoop.

Jullie kennen het verhaal van GM nu wel al denk ik, maar kijk eens naar de koers van dit aandeel: in 1933 stond het $ 1, nu na zo vele jaren is GM failliet en houden alle aandeelhouders die enkele jaren geleden nog $ 94,63 kregen (topkoers van GM in 2000) geen rotte frank meer over. Er zijn nog vele voorbeelden te geven zoals de vele treinbedrijven die rond 1880-1910 de grote sier maakten op de Amerikaanse beurs. Hierbij gaat het niet over kleine bedrijfjes (zoals L&H) die slecht enkele jaren op de beurs noteerden, maar gevestigde waarden, die achteraf bekeken zeker verkocht moesten geweest zijn. Met Fortis Holding komen we dus nog goed weg, want wij hebben tenminste nog iets, die van GM niets (en GM zal blijven bestaan als het NIEUWE GM, geleid door dezelfde mensen, toegezien door de zelfde mensen maar onder een andere vorm van toezicht). Een autobedrijf dat niet meegaat met zijn tijd en te grote, vervuilende auto's blijft maken, gaat nu eenmaal failliet, spijtig genoeg zijn alle dochterbedrijven (waaronder Opel) daar ook de dupe van geworden. Dat ze die nu redden is maar meer dan normaal te noemen. Was Fortis te grootmoedig (misschien wel, maar was de crisis er niet geweest, we hadden het misschien nooit geweten of gemerkt) en was GM te koppig (het lijkt van wel, hopelijk is het nieuwe GM slimmer).

Bedankt voor het lezen.

1 opmerking:

  1. I am doing research for my university thesis, thanks for your great points, now I am acting on a sudden impulse.

    generic cialis

    BeantwoordenVerwijderen