vrijdag 26 juni 2009

Opinie: TiGenix in de hemel en UCB nog steeds op aarde

Goed nieuws kwam er vandaag uit de Biotech sector en de Farm sector. TiGenix heeft de toelating voor ChondroCelect binnen!!! UCB heeft dan weer de toelating voor Cimzia binnen. Niets dan goed dus, maar wat zien we: de beleggers jagen TiGenix bijna 30% hoger, terwijl UCB een miezerige 1,2% stijgt. Nu is dit niet veel nieuws onder de zon. UCB is een aandeel dat bij positief nieuws zelden meer dan 5% stijgt en bij slecht nieuws soms wel een dreun krijgt, maar dan langzaam herstelt (alhoewel de herstelperiode de laatste 2 jaar nog op zich laat wachten: waar is namelijk de tijd dat het gemakkelijk boven € 30 stond???).

TiGenix is dan weer een ander verhaal, dat dan weer duidelijk illustreert wat de dagelijkse teneur is geworden op de beurs. Er is nieuws aangekondigd door een bedrijf, in dit geval TiGenix, dat er in de loop van de week een bericht zal komen. Het nieuws is niet gekend, maar men begint te speculeren. Men denkt: het blijft uit, het zal niet goed zijn (vooral in een negatief beursklimaat zie je dat bij geruchten aandelen vooral dalen, terwijl bij een positief beursklimaat aandelen meestal positief anticiperen). DUS het aandeel neemt een duik (bij - beursklimaat) of een stijle klim (bij een + beursklimaat) en bij het eigenlijke nieuws gebeurt dan:
- ofwel niets: want het nieuws was inderdaad slecht of zo goed als verwacht
- ofwel een daling: want het nieuws was slechter of niet zo goed als verwacht
- ofwel een stijging: want het nieuws was beter dan wat men verwachte

Wat je dan meestal ziet is dat als een aandeel na de duik terug stijgt bij toch goed nieuws de koers eigenlijk gelijk of licht hoger komt te liggen dan aan de koers voor de geruchten. Of dat het aandeel na de stijging terug daalt bij slecht nieuws naar de koers voor de stijging of iets lager. Als het nieuws is als verwacht komt er dus slechts een minieme reactie, want de reactie was al achter de rug. Wij, als geruchtenloze beleggers, lopen dus achter de feiten aan.

In het geval van TiGenix: TiGenix stond vorige week € 4,6 tot 4,8. Door de twijfel bij de beleggers over goedkeuring zakte de koers naar € 3,95. Het nieuws dat dan toch goed blijkt te zijn zorgt er nu voor dat de koers uitkomt rond € 5. Dus eigenlijk maar € 0,2 hoger dan vorige week. Sommige stijgingen lijken dus spectaculair, maar zijn het eigenlijk niet voor beleggers die het aandeel al wat langer hadden dan enkele dagen/uren. Wat ik nog frapanter vind is het feit dat er toch nog mensen aan die lage koersen hebben verkocht. TiGenix had namelijk aangekondigd een kapitaalverhoging door te voeren tegen minimum € 5. Dan verkoop je uw aandelen toch niet aan koersen onder € 4,5 (als je ze dan toch per se kwijt wilt zijn).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten