dinsdag 30 december 2008

Analyse: Boekwaarde

De boekwaarde van een bedrijf is een van de weinige dingen die u altijd zal kunnen berekenen en is ook belangrijk om te beoordelen of een bedrijf koopwaardig is of niet. Hoe bereken je dit? Heel eenvoudig. Je moet maar 2 dingen weten van het bedrijf: het eigen vermogen en het aantal aandelen. Vervolgens deel je het eigen vermogen door het aantal aandelen en dan kent u de boekwaarde per aandeel van een bedrijf.

DUS: BOEKWAARDE = (EIGEN VERMOGEN/# AANDELEN)

VB. Bedrijf KERKTOREN, met een koers van € 10, heeft een eigen vermogen van € 1.000.000 en heeft 10.000 aandelen uitstaan. Dit wil zeggen dat de boekwaarde van het bedrijf KERKTOREN eigenlijk € 100 is en dat het aandeel 10 keer ondergewaardeerd is. Had het 100.000 aandelen uitgegeven, dan zou het exact op zijn boekwaarde noteren.

In slechte beurstijden noteren er verschillende gezonde bedrijven onder hun boekwaarde en het loont dan ook de moeite om deze op te sporen. Bij aankoop doe je zo meteen een goede zaak. Maar onthoudt ook dat het lang kan duren eer de boekwaarde weer gehaald wordt door het aandeel. Voor holdings ligt het meestal anders. Deze noteren meestal constant onder hun boekwaarde. RHJ is een overduidelijk geval van een holding dat ruim onder zijn boekwaarde noteert. Momenteel noteert het zelfs minder dan wat het heeft aan cash per aandeel. Bij een holding dat steeds aan een disagio noteert zal het verschil dan ook niet goed gemaakt worden (tenzij gebeurt wat ik bij de Opinie over Solvac geschreven heb).

Een onderwaardering van een bedrijf wil nog niet zeggen dat het een goed bedrijf is om effectief ook aan te kopen. Hiervoor moet men ook kijken naar andere zaken (winst, schulden, …). Fortis Holding noteerde ruim onder zijn boekwaarde voor de aap uit de mouw kwam (alhoewel we nog steeds niet weten hoe het nu eigenlijk allemaal zit). Dus op de boekwaarde alleen mag u niet steunen voor uw aan- en verkopen.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten