vrijdag 19 december 2008

Short selling

Het verbod op short selling is verlengd. De algemene regel blijft: 'Eenieder die aandelen van financiële instellingen (Dexia, Fortis, KBC Groep, KBC Ancora en ING groep) verkoopt, moet over deze aandelen beschikken. Ook een derivatenpositie à la baisse moet gedekt zijn door een positie in het onderliggende aandeel'. Verder raden ze af aan de marktdeelnemers om de betrokken aandelen te ontlenen.

Short selling houdt in dat iemand aandelen verkoopt zonder deze eigenlijk te bezitten, om later aan een lagere koers het aandeel weer te kopen en zo zijn positie aan te zuiveren. Men kan op verschillende wijzen shorten:
1) Door aandelen die men zelf bezit te verkopen, omdat men verwacht dat het aandeel gaat zakken, om nadien het aandeel weer op te pikken aan een lagere koers. Zo heeft men op het einde van de rit weer hetzelfde aantal aandelen en steekt men de winst van het koersverschil (x aantal aandelen - kosten) op zak.
2) Door aandelen bij iemand te lenen en deze vervolgens te verkopen. Om deze te lenen betalen ze een vergoeding aan de ontlener. Hierbij heeft de shorter dus een schuld in aandelen bij de ontlener, die hij hoopt aan te vullen met aandelen die hij zal aankopen aan een lage koers.
3) Door naked te shorten. Dit wil zeggen dat men de aandelen helemaal niet bezit en ook niet ontleent. Niet iedereen heeft deze mogelijkheid.

Het principe is dus altijd hetzelfde: men speculeert op een daling. Het verbod heeft dus enkel effect op deze laatste mogelijkheid van shorten. Het afraden is natuurlijk één ding, maar of het dan ook effectief niet meer gebeurt is een andere zaak. Toen ze deze maatregel invoerden, zo een 3 maanden geleden, benadrukte de CBFA dat shorten in België een onbelangrijke rol speelt, maar echte cijfers heb ik daar nog niet van gezien.

Met shorten is helemaal niets mis, eigenlijk is het zelfs ontstaan om de markten beter te kunnen laten werken (om kleine koerscorrecties uit te voeren, zodat er vlotter kon gehandeld worden in een aandeel). Het spijtige is dat alle technieken op de markt kunnen aangegrepen worden ten goede en ten slechte. Bij shorten valt dit extra op, omdat als een koers zakt iedereen die de beurs volgt een dalende koers ziet en dat is psychologisch niet zo aangenaam als een stijgende koers. Shorten kan ook verkeerd uitdraaien voor de shorter en dan moet hij kost wat kost het aandeel kopen, waardoor het aandeel enorme koerssprongen opwaarts kan maken (dan klagen de beleggers natuurlijk ook niet).

Vroeger, toen de beurs van Brussel nog met quinzaines werkte, kon je zelfs binnen de 14 dagen een aandeel kopen en verkopen, zonder dat het geld tussentijds van uw rekening ging. Nu heb je daytraders, mensen die elke tic van een aandeel opvolgen en trachten op zo kort mogelijke tijd winst te boeken. Al die mensen mogen gerust hun werk doen op de beurs, maar valse geruchten de wereld insturen gaat altijd te ver, om het even welke partij dit doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten