maandag 15 december 2008

Opinie: Fortis holding

Momenteel is er veel commotie rond het aandeel van de Fortis holding (http://www.fortis.com/). Dus dit is zeker een onderwerp dat hier in deze BLOG aan bod moet komen. Ikzelf ben een aandeelhouder van het eerste uur. Ik heb de eerste en de misschien tot hiertoe laatste coupon van mijn aandelen mogen innen voor een mooi dividend. Aangezien het aandeel Fortis serieus gezakt is, zit ik dus ook met een serieus verlies. Ik ben niet te beroerd om dat toe te geven. Op de beurs kan je namelijk ook geld verliezen, zelfs nadat je veel info in beschouwing hebt genomen om tot een koop of tot houden over te gaan.

Wij zijn in de eerste plaats beleggers en geen speculanten. Dat mogen we hierbij niet uit het oog verliezen. In dat opzicht is voor de beleggers het arrest een goede zaak. Het opent de deuren naar andere oplossingen, waardoor zowel de spaarder als de aandeelhouder er beter uitkomen. Onze regering heeft in de bewuste weekends een beslissing genomen die inging tegen de wetgeving en daar heeft Meester Modrikamen goed gebruik van gemaakt. Nu is de regering beetje op zijn tenen getrapt en wil de nieuw aangeboden kans niet aannemen, omdat ze hun ongelijk niet willen toegeven. Dat is geen probleem, ik zou waarschijnlijk net hetzelfde doen. Waarschijnlijk zal de regering zijn 50% - 1 aandeel participatie in de Fortis Bank België verkopen aan BNP Paribas. Op zich is dit geen echt probleem voor de holding. De holding kan dan nog steeds in verschillende gedaanten verder gaan. Zelfs nog als Bank/verzekeringsholding, indien aandeelhouders beslissen dat de overige 50% + 1 aandeel bij Fortis Holding blijft en niet verkocht wordt aan onze regering (of dit financieel haalbaar is voor de holding is natuurlijk een andere zaak). Wat mijn leraar wiskunde vroeger zei geldt hier dus ook: “En de blinde zei: “we zullen zien.”.”

Wat moet je nu doen, nadat de opschorting van het aandeel zal opgeheven worden door de CBFA (http://www.cbfa.be/). Wel volgens mij kan je het best de kat uit de boom kijken. Afwachten dus. Als kleine vis in de grote beurszee, moet je altijd werken met limieten bij aan en verkopen. Als je Fortis kost wat kost wil kopen na de opheffing van de schorsing, omdat je gelooft in bloeiende holding ipv een bloedende, dan moet je dit dus ook doen. De kans bestaat dan echter, en die is zeer reëel, dat de koers toch hoger opent dan uw limiet. Wat je dan zeker niet moet doen is als een bezetene uw limieten gaan aanpassen om het toch te kunnen kopen, dan verlaag je u naar het niveau van de speculanten. Of je het moet kopen is dan nog de vraag, die we voorlopig nog niet beantwoord zien. Nog een opmerking hierbij is of het risico op verlies wel opweegt tegen de mogelijke winst. Je mag u niet door de mogelijke winst laten verblinden en nuchter blijven nadenken. Voor degenen die het hebben, net als ik, is het eenvoudig: gewoon houden. Het is zoiezo weinig waard, slechter kan nog, maar dat maakt niet zo veel meer uit.

Belangrijke lessen uit Fortis hetze:
1) indien alle cijfers duiden op een gezond bedrijf, maar de algemene perceptie wijst op een ongezond bedrijf en de koers gaat onderuit, stap er dan ook uit. Dit is immers een vicieuze cirkel die maakt dat de perceptie bewaarheid wordt, en dit is nefast voor elk aandeel. Met algemene perceptie bedoel ik dus zowel geruchten als zo gezegde knappe bollen in de media die deze geruchten als waarheid verkopen.
2) Wij zijn in de eerste plaats beleggers en geen speculanten, zoals hoger reeds vermeld. Dus iedere keer dat we denken dat een aandeel zou kunnen stijgen, is het niet nodig om dit aandeel ook effectief te kopen, als we denken dat het risico op verlies even groot is.

PS ik heb hierbij enkel gezegd dat Modrikamen gelijk had met visie dat wat onze regering heeft bekokstoofd tegen de wet was, niet dat alles dat er tevoren of verder gebeurt is correct of incorrect was. Zoals over handelingen Nederlandse regering, aankoop ABN Amro enz. Dat zou ons trouwens te ver leiden, ik ben hier geen boek aan het schrijven ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten