dinsdag 23 december 2008

Opinie: RealDolmen

Vandaag ga ik het even hebben over RealDolmen. Het bedrijf dat ontstond uit het samengaan van Real (het vroegere Real Software) en Dolmen Computers. Beide bedrijven waren beursgenoteerd en gingen dus op in RealDolmen. Omdat Real degene was die Dolmen over nam, werd de koers van Real dus verder gezet als RealDolmen. Momenteel staat dit aandeel € 0,15 en dit is volgens het bedrijf een probleem. Ze stellen hierdoor voor om de aandelen een reverse split te laten ondergaan. Het bericht kan u vinden op http://www.realdolmen.com/investors/ door te klikken op de link: Voorgestelde consolidatie aandelen.

Wat is nu een reverse split, wel het tegenovergestelde van een gewone split. Logisch. Bij een gewone split wordt een (aantal) aandeel omgezet in meerdere aandelen en bij een reverse split is dit dus: het omzetten van meerdere aandelen naar minder aandelen. RealDolmen zou zijn aandelen dus willen ruilen in volgende verhouding: 100 oude aandelen voor 1 nieuw. Wat wil zeggen dat als je 1000 aandelen bezit je er 10 nieuwe zal krijgen.
Wat nu als je er 1001 of 999 bezit. Wel dan krijg je 10 of 9 aandelen respectievelijk en 1 of 99 verhandelbare coupons, die de zelfde waarde zullen hebben als het aandeel. Iemand die dan 1 coupon te weinig heeft zal die dan bij kunnen kopen (dus belegger met de 99 coupons koopt de coupon die de andere te veel heeft). Of RealDolmen geeft u de kans om het verschil bij te passen om een volledig nieuw aandeel te kunnen bezitten. Deze laatste mogelijkheid zal dan normaal gezien kosteloos gebeuren (terwijl handelen op de beurs steeds kosten met zich meebrengt) en is dan ook te verkiezen voor de beleggers. Aangezien RealDolmen veel eigen aandelen bezit zou dit tot de mogelijkheden kunnen behoren. Hoe het juist zal gebeuren zal later nog meegedeeld worden door het bedrijf. Een andere mogelijkheid is natuurlijk vooraf zorgen dat u een veelvoud van 100 aandelen bezit door deze aan te kopen op de beurs.

Is dit nu voordelig en nodig?
Voor het bedrijf: NIET ECHT. Zoals ze zelf aangeven in hun bericht brengt de huidige koers een hoge volatiliteit met zich mee, maar eigenlijk is dit geen probleem voor een bedrijf (tenzij ze vrezen overgenomen te worden, alhoewel de waarde van een bedrijf los staat van de beurskoers). RealDolmen bezit wel eigen aandelen en moet wel eventuele minwaarden afboeken om in orde te zijn met boekhoudkundige regels, waardoor deze volatiliteit niet zo goed is.
Voor de belegger: NIET ECHT. Die hoge volatiliteit is niet zo een probleem voor een belegger. U kan zich inbeelden dat een aandeel gemakkelijker stijgt van € 0,15 naar € 0,30 dan van € 15 naar € 30, alhoewel het in beide scenario’s een stijging van 100% bedraagt. Hiertegenover staat het feit dat het totaal geïnvesteerde kapitaal gelijk zal blijven. Vraag is dus wat de aandeelhouders zullen beslissen (in Januari of Februari).

Bedankt voor het lezen.

PS. In bijdrage schreef ik dat waarde van een bedrijf los staat van de beurskoers van het bedrijf. Dit is altijd zo geweest, maar is nu meer waar dan vroeger. Normaal gezien zou de beurskoers rond de waarde van het bedrijf moeten draaien, maar de emotie en de grote hoeveelheid technische analisten op de beurs beslissen er momenteel anders over. De kans voor beleggers (zelf technische analisten) die ook fundamentele analysen maken om hun slag te slaan en zo binnen paar jaar met een mooie winst te staan, ondanks deze crisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten