zondag 21 december 2008

Update: Mature portefeuille

Hieronder wordt de nieuwe stand van de portefeuille gegeven:


Zoals jullie zien is het verlies de afgelopen week toegenomen. Van de dertien aandelen zijn er maar 3 gestegen, dus 10 gedaald. Een positieve noot is wel dat we deze week voor de eerste maal een dividend hebben ontvangen van Belgacom. Het betrof hier een interimdividend. Meestal is het zo dat aandelen die een coupon onthecht hebben een lichte terugval kennen na deze gebeurtenis. Dit was bij Belgacom ook weer het geval. Dit komt niet enkel door het feit dat het uitgekeerde dividend van de koers afgetrokken wordt, maar ook omdat vele beleggers hierna vertrekken. Misschien omdat ze winst willen nemen na de koersstijging die meestal plaatsvindt voor de onhechting.

Ik reken het ontvangen dividend dus bij OVER bij. Ten opzichte van vorige week is onze portefeuille dus met zo’n € 620 gezakt (zonder het dividend). Met het dividend erbij gerekend komen we dus uit op een min waarde van € -787,85.

Andere aandelen van onze portefeuille kwamen dan weer met goed nieuws aanzetten: IBA onder anderen met het volgende bericht http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/IBA_krijgt_fiat_FDA_voor_Pencil_Beam_Scanning.8120405-429.art
En UCB met het volgende
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/FDA_erkent_efficientie_UCB-middel_Neupro.8120760-429.art.
Dit laatste is goed nieuws voor UCB en voor ons als aandeelhouder. Voor IBA bevestigt dit nogmaals het feit dat ze de wereldleiders zijn in hun branche. Daarnaast kwam ook Tessenderlo met nieuws. Zij zullen namelijk met een paar partners een elektriciteitscentrale bouwen op hun bedrijventerrein, dat een hoeveelheid energie levert gelijk aan 2,5% van de jaarlijkse capaciteit in Belgiƫ. Hier: http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/Tessenderlo_Chemie_bouwt_elektriciteitscentrale.8120933-429.art vindt u meer info. Ook Total werd even vernoemd in de kranten, omdat het het favoriete buitenlands aandeel van vele analisten is voor 2009. Daar hecht ik overigens niet veel belang aan, maar hun uitleg hiervoor is wel interessanter, aangezien ze mijn mening over dit aandeel steunde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten