zaterdag 27 december 2008

Opinie: KBC

Het was een korte week op de beurs, maar het was toch weer een interessante beursweek. Fortis Holding kwam met een (raar) valutaverlies aanzetten en rond Dexia tekenen zich allerlei scenario’s af over de Franse Postbank (La Banque Postale) en de Franse tak van Dexia (Crédit Local de France). Dexia zelf kwam negatief in het nieuws door een nieuwe ratingverlaging. Deze ratingverlaging kwam eigenlijk niet onverwacht: als je van iets middelmatig het goede verkoopt en het slechte zelf houdt (cfr. FSA), kan het niet anders of uw rating moet verlagen.

Gelukkig hebben wij enkel KBC group in onze Mature portefeuille. De koers hiervan zakte nog verder weg, maar we zijn nog maar 2 weken bezig en echte problemen zie ik daar niet. De zo gezegde “recessievrees” in Midden/Oost-Europa, is naar mijn mening sterk overdreven. Er is zelfs geen sprake van een recessie in die landen, enkel van een lagere groei. Maar met een groei van 6-7% in plaats van een groei met 8-9%, moet men hier eigenlijk niet van een recessie spreken. Natuurlijk hebben we te maken met zwakkere munten in die landen en devaluaties zullen dan ook leiden tot lagere winsten voor KBC, maar een lagere winst is ook een winst.

Alhoewel ik een belegger ben die veel belang hecht aan dividenden, zal het jullie misschien verbazen dat ik toch KBC opgenomen heb in de Mature portefeuille. Dit is eenvoudig uit te leggen: het feit dat KBC beslist heeft om geen dividend uit te keren voor het boekjaar 2008 in 2009, is ook positief. Zo heeft de regering namelijk ook geen recht op een vergoeding voor de hulp die ze gaven. In het volgende artikel van de TIJD is er meer verduidelijking: http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/KBC_beperkt_risico_op_verwatering_na_akkoord_met_overheid.8114868-433.art. Met het geld dat KBC zo uitspaart kunnen ze de terugkoop van de kernkapitaaleffecten van de overheid deels financieren. KBC is, dankzij de vaste aandeelhoudersstructuur en het eigenlijk ontbreken van echte problemen gerelateerd aan de subprime crisis, veel beter geholpen dan Dexia of Fortis Holding/Bank. KBC Group blijft een sterke, ongewijzigde groep en zal over drie jaar hopelijk verlost zijn van de kernkapitaaleffecten, die enkel dienden om hun concurrentiekracht op peil te houden ten opzichte van andere banken die wel staatssteun kregen door subprime crisis.

Rond ING, dat ook Nederlandse staatssteun kreeg, is het de laatste tijd stiller geworden. Hopelijk blijft dit zo. Een bank die niet in het nieuws komt heeft momenteel een voordeel: mensen vertrouwen deze (iets) meer.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten