zondag 14 december 2008

Begin van de Alfa portefeuille

Wel we hebben dus € 1500 te onze beschikking. Gisteren heb ik voor de Mature portefeuille al wat aandelen geselecteerd en hieruit ga ik ook 2 aandelen nemen om deze € 1500 in te beleggen.
1) Belgacom
Zoals al bij de mature portefeuille vermeld, is dit een echte cash koe/melkkoe voor cash. Hoe je het ook wil noemen. Belgacom maakt winst en is door de participatie van de overheid altijd bereid tot de uitkering van een fors dividend. Dit is zeer belangrijk. Althans voor mij, wat jullie betreft weet ik het natuurlijk niet. De concurrentie van Base, Mobistar (Telefonie/GSM en Mobistar misschien binnenkort ook op vlak van internet) en Telenet (internet/telefonie), schept hierbij misschien beetje roet in het eten, maar eigenlijk moeten we daar als consument blij om zijn. Feit is dat Belgacom een sterke speler is en het hoogstwaarschijnlijk ook zal blijven. Wat betreft de digitale televisie is het in Wallonië wel de belangrijkste speler, maar in Vlaanderen heeft Telenet het beentje voor. Belgacom tracht om via verschillende wegen ook toegang te krijgen tot het kabelnetwerk van Telenet zoals andere spelers trachten toegang te krijgen tot het glasvezelnetwerk van Belgacom.
2) 4Energy Invest
Dit aandeel is naar de beurs gekomen tegen € 6,35 (of zoiets), waardoor we momenteel ongeveer de helft betalen dan toen voor een participatie in dit bedrijf. Het bedrijf houdt zich bezig met hernieuwbare energie. Meer info kan je vinden op volgende link http://www.4energyinvest.com/home.aspx?id=1000037&lg=en . Het is zeer belangrijk om dergelijke sites ergens in uw favorieten bij te houden. Zo kan u gemakkelijk nagaan wat de planning is (publicatiedag resultaten, dividendpolitiek, investeringspolitiek,…) en bovendien kan u hier meestal ook de jaarverslagen downloaden. Dit bedrijf maakt bovendien ook winst. Ik twijfelde tussen 4Energy Invest of RHJ International, maar deze laatste maken spijtig genoeg verlies (effectief verlies en bijkomend verlies door afschrijvingen). RHJ heeft wel degelijk veel cash, maar als beginnende belegger moet je kiezen voor de zekerheid van winst. Een berg cash kan namelijk 2 zaken betekenen: I. Ofwel heeft het management het inderdaad bij het rechte eind dat het een moment is om af te wachten en het geld in tussentijd op termijnrekeningen te laten renderen II. Ofwel ziet het management onterecht de opportuniteiten van het moment niet. Aangezien RHJ wel degelijk wat investeerde de afgelopen tijd (zij het beperkt, en ook winst nam op een andere participatie), denk ik eerder dat het eerste het geval is. Maar nogmaals: winst is de beste indicatie dat het goed gaat in een bedrijf, vandaar 4Energy Invest.

Momenteel is dit dus de portefeuille:

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten