zaterdag 13 december 2008

Start van de Mature portefeuille


Dit is ze dan de eerste Mature portefeuille. Ik heb ze als volgt opgebouwd: de eerste 3 aandelen zijn trouwe betalers van dividenden, waarvan er 2 tevens over strip VVPRs beschikken. Deze laatste geven recht op een fiscaal voordeel van 10% bij betaling dividend, want er gaat maar 15% roerende voorheffing af aan uw te ontvangen dividend ipv 25%. Deze drie krijgen dan ook een gewicht mee van rond de € 3000. Belgacom kent iedereen en kan aanschouwd worden als een cashkoe. Iedere klant betaalt elk jaar ongeveer evenveel geld en dit levert telkens vergelijkbare winsten op en die keert Belgacom trouw uit (mede om vadertje staat wat bij te staan). Elia is van hetzelfde enkel dan in een andere sector. Tessenderlo ligt iets anders, maar dit bedrijf doet het al jaren degelijk en dit jaar deed het het uitstekend, maar zag dit op de beurs beloond met een karige daling, omdat het volgend jaar minder zal zijn. DSM had ik hierbij ook op het oog, maar dit geeft zelfde probleem als bij Total en Pfizer, namelijk een serieuze afroming van de dividendwinst. Dat ik in Belgische aandelen mijn heil zoek is dus niet gebaseerd op nationalisme, maar op gezond verstand.
Dan volgt Total, momenteel daalt de olieprijs wel, maar daar zitten we niet al te erg mee in en de dividenden zijn ook meegenomen (enkel spijtig dat er 50% roerende voorheffing aan af gaat, net als bij Pfizer BOIC).
De volgende 6 aandelen zijn stuk voor stuk goede aandelen. Ik kies hier voor KBC groep en niet voor KBC groep NV (D) aandelen, om de eenvoudigheid. Niet omdat ik niet weet dat als je aandelen KBC groep NV (D) koopt deze later gelijk zullen gesteld worden met KBC groep aandelen. Zo zou ik trouwens al een koerswinst boeken (het D aandeel noteert namelijk momenteel € 23,6 ipv € 25,24 voor het gewone aandeel). IBA is wereldleider in zijn niche. Het besloot ook om dividenden te betalen, vandaar ook de aankoop van de strips. Umicore heeft het moeilijk, maar is nog steeds een degelijk aandeel dat ook keurig zijn dividenden betaalt. Van de Velde is een van de beste bedrijven op de beurs in ons landje. Het heeft zijn geld aangewend om mooie aankopen te doen en zo in de toekomst een mooie groei te kunnen blijven presenteren. Elke vrouw die een BH heeft aangehad van Marie-Jo, … keert niet graag terug naar een gewone BH, luxe in crisis is top en het management van Van de Velde is ook top. Dan volgen er 2 farmabedrijven UCB en Pfizer. Farma is niet in momenteel, doordat er gemakkelijk generische producten op de markt mogen komen na het vervallen van de producten zien vele bedrijven hun toekomstige winsten somberder in, maar deze beide bedrijven hebben een mooie pijplijn aan producten en zijn ook trouwe dividendbetalers. Het valt te hopen dat deze evolutie niet leidt tot een stopzetting van het kostelijke onderzoek naar nieuwe producten. Alhoewel Pfizer al enkele producenten van generische middelen heeft overgenomen . Het BOIC aandeel noteert ook op de Belgische beurs en alhoewel ik niet ben voor dollargevoelige beleggingen neem ik liever dit aandeel op dan Delhaize. Delhaize en Pfizer maken het overgrote deel van hun winst in dollar. Als de dollar stijgt tov de euro, dan zal het aandeel hier in BelgiĆ« normaal gezien evenredig stijgen (het omgekeerde kan ook natuurlijk).
Dan hebben we nog de resterende 3 aandelen die elk zo een € 1000 uit het budget wegnemen. Dit zijn de aandelen die potentieel bezitten. Nyrstar is tov zijn introductiekoers enorm gezakt (op bepaald moment zelfs rond de 90% lager). Toch is dit een degelijk bedrijf, dat ondanks de internationale crisis nog steeds winst maakt. Zink is ook een volatiel metaal en dit aandeel is dus zeker conjunctuurgevoelig. Ze zitten momenteel nog met veel cash en dat is positief. Over cash gesproken, RHJ zit op een berg cash van € 5,6 per aandeel en is dan ook een koopje. Daar bovenop beheren ze ook nog een portefeuille van Japanse bedrijven. Tenslotte nog 4Energy Invest. Dit is nog een recente nieuwkomer op de beurs. Het maakt momenteel elk half jaar rond de € 0,10 winst en door opstart van een 2de plant zal dit hoogstwaarschijnlijk naar € 0,18 gaan per half jaar. Op lange termijn zit dit aandeel dus ook wel goed en dus de moeite voor een opname in deze portefeuille.

Bedankt voor het lezen.

PS. natuurlijk start ik met een verlies gelijk aan de kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten