zaterdag 11 april 2009

Opinie: Fortis Holding

Het hof van beroep heeft beslist dat elke aandeelhouder van Fortis Holding mee kan beslissen op de algemene vergaderingen van 28 en 29 april. Meester Modrikamen heeft zich al neergelegd bij deze beslissing en hij zegt ook dat hij geen verdere stappen zal zetten tot deze algemene vergaderingen geweest zijn. Hij zei ook nog dat hij het stand-alone project misschien niet verder meer zal bekijken. De rechter heeft immers beslist dat het agendapunt dat Meester Modrikamen aan de algemene vergadering wou toevoegen niet gefundeerd genoeg was. Persoonlijk denk ik dat Meester Modrikamen wel een punt had met zijn standpunt over het beslissingrecht van de oude aandeelhouders gerechtvaardigd was, maar dan enkel op gevoelsmatige basis. Namelijk omdat de nieuwe aandeelhouders het inderdaad minder erg zullen vinden om ja te stemmen op de nieuwe deal. Maar omdat Meester Modrikamen door heeft dat hij nooit meer uit de brand zal kunnen slepen, zal hij het hier nu wel bij laten. Hij werd van in het begin aangevallen als een geldwolf, door mensen die zelf geld geroken hadden. Nogmaals: tegen een regering kan je niet veel doen, behalve in opstand komen. Kijk nu maar naar de overname van die arme bank in Duitsland (Hypo Real Estate). De aandeelhouders hebben de keuze tussen een aalmoes (€ 1,39, ooit stond het iets boven € 57) of onteigening. Nederland dreigt met het invoeren van zo'n recht, maar de Duitsers doen het gewoon. Als belegger vind ik dat beangstigend. In de jaren 80 werden we praktisch verplicht om te investeren/beleggen en nu kunnen we verplicht worden om te desinvesteren.

Zo lijkt er dus eindelijk een einde te komen aan de fortis saga. Het heeft ook al lang genoeg geduurd en ik denk dat vele beleggers het echt kotsbeu zijn om elke dag weer tegengestelde berichten te lezen over het bedrijf waarin ze hun centen gestoken hebben. De ene dag is het goed en de andere dag enorm slecht. Wat moeten we nu denken van het feit dat de topmanagers over 2008 nog een slordige € 20 miljoen uitgekeerd gekregen hebben (zonder aandelen en opties dan nog). Als ze het verdienen heb ik daar geen probleem mee, maar ik hoop dat beleggers niet vergeten dat de huidige deal enkel beter is geworden omdat Meester Modrikamen er op aandrong (samen met VEB, VFB, deminor, test aankoop en nog enkele anderen, die wel iets vroeger beseften dat er niet zo veel meer uit de brand te slepen viel). Hij vroeg veel en kreeg enkel een hand, maar hij kreeg een hand. De topmanagers die met die premies gaan lopen wilden enkel de vinger (een pinkje dan nog maar) die door onze regering werd aangeboden. Hierbij vergaten ze hun eigenlijke taak te vervullen, namelijk zorgen voor hun bedrijf en bijgevolg ook voor de aandeelhouders die hun al jaren trouw waren gebleven.

Nu ja, we kunnen er over blijven spreken, maar uiteindelijk is Fortis Holding op papier € 3,9 waard, hebben ze veel cash en als ze slim zijn maken ze dat ze hun leningen kunnen blijven afbetalen zodat ze geen deel van hun verzekeringen meer kwijt spelen aan onze regering, want dat zou echt een brug te ver zijn voor mij als belegger. Nu slik ik mijn verlies waardig en hoop ik dat dit verlies met de tijd weg slijt. De opgedane beurskennis echter mag nooit wegslijten.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten