dinsdag 28 april 2009

Opinie: Umicore

In een trading update van Umicore over het afgelopen kwartaal blijkt dat Tessenderlo niet het enige bedrijf is uit onze Mature portefeuille dat het moeilijk heeft gehad (http://www.investorrelations.umicore.com/en/newsPublications/pressReleases/2009/2009Q1_Pressrelease_EN.pdf).

Ze hebben in het afgelopen kwartaal 23% minder inkomsten binnen gekregen dan een jaar geleden. Hun inschatting van de rebit (recurrente bedrijfswinst) voor de eerste 6 maand van 2009 blijkt ook fors lager uit te vallen dan die van vorig jaar, namelijk € 50 miljoen versus € 215 miljoen. Vooral hun afdeling Precious Metals Products & Catalysts heeft onder de crisis te lijden. Deze afdeling heeft 29% minder inkomsten geboekt in het eerste kwartaal door de zware crisis op de automarkt. In de VS werden in de eerste drie maanden van 2009 50% minder lichte voertuigen geproduceerd, in Europa bedroeg de daling 41%. Maar ook Azië is niet immuun met een terugval van 30%. In China bleef de daling beperkt met 3%, maar in Japan en Zuid-Korea zakte de productie met respectievelijk 48 en 33%.

Voor de rest klonk het enorm somber met het volgende: 'De visibiliteit blijft zeer beperkt in vrijwel alle eindgebruikersmarkten'. Umicore kampt met 'uitzonderlijk moeilijke omstandigheden voor Precious Metals Products & Catalysts, een lagere winst uit Advanced Materials en een lagere bevoorrading in Precious Metals Services'.

Het lezen van deze updates is wel degelijk een must. Vooral het deel over de verlaging van autoproductie kan je nergens anders lezen. Umicore levert de katalysatoren voor die industrie en weet dus als geen ander hoe het met die industrie is gesteld. Dus niet enkel als u in Umicore geïnteresseerd bent, maar ook in de automobielsector, is dit een interessant document. De automobielsector is, naast de banken, ook de sector die mee aan de basis ligt van de wereldwijde crisis. Dus ik denk dat veel mensen dit interessante lectuur vinden.

Bedankt voor het lezen en veel leesplezier met de trading update van Umicore.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten