woensdag 15 april 2009

Serie Biotech: Voorstelling OncoMethylome Sciences

Volgens de site van OncoMethylome Sciences is het een biotech bedrijf dat gespecialieerd is in het ontwikkelen van tests voor het vroegtijdig ontdekken kanker en helpen bij bepalen gepersionaliseerde behandeling. Specifiek, ontwikkelt OncoMethylome Sciences een DNA methlatie test voor een bepaald gen (bv. het MGMT gen) om dokters te helpen bij detectie van kanker en bij het opstellen van de therapie en de proplabiliteit dat de kanker terug komt. Het heeft kantoren en laboratoria in België, Nederland en de Verenigde Staten.

De testen van OncoMethylome Sciences zijn gebaseerd op het principe dat gemethyleerde genen niet meer kunnen getranscripteerd worden door het transcriptase. Het transcriptase zorgt voor de omzetting van het DNA naar (m)RNA, dat daarna omgezet wordt door een translase tot eiwitten/enzymen die vervolgens hun taak kunnen uitvoeren. Aangezien ik in mijn opleiding op de Universiteit veel geleerd heb over biotechnologie kan ik dit hier wel even simpel uitleggen. Je kan u methylatie namelijk als volgt voorstellen: het DNA is een treinspoor en het transcriptase is de locomotief op de sporen en de methylatie zijn dan ijzeren balken die hier en daar op de sporen zijn gelast. Je kan u voorstellen dat de locomotief dan niet gemakkelijk meer zal kunnen rijden, als hij al kan rijden, met al die obstructies. Dus door methylatie kan een eiwit/enzym niet geproduceerd worden en dus ook zijn taak niet uitvoeren. OncoMethylome Sciences ontwikkeld vervolgens PCRs om te kijken of specifieke genen gemethyleerd zijn of niet (PCR = Polymerase Chain Reaction: vermeerdering van specifieke DNA-fragmenten, hier dus genen). Zo hebben ze testen voor prostaat kanker gebaseerd op het GST-Pi gen en het MGMT gen voor hersentumoren.

Verder doen ze onderzoek naar merkergenen voor colon kanker, blaaskanker, borstkanker, baarmoederhalskanker en longkanker. De methode om te werken met merkergenen die al dan niet gemethyleerd zijn, heeft als grootste voordeel dat de detectie sneller kan gebeuren dan via de conventionele methoden (bv. het o zo aangename rectale onderzoek voor prostaatkanker).

OncoMethylome Sciences is begonnen met het uitvoeren van MGMT-gen methylatietests voor de pas gestarte Fase-II klinische studie (CORE studie) van Cilengitide van Merck, bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde hersentumoren (glioblastoma). Sinds vorig jaar worden dezelfde tests al uitgevoerd in een Fase-III klinische studie (CENTRIC studie) met gelijkaardige patiënten. De patiënten voor beide studies worden geselecteerd op basis van de testresultaten van OncoMethylome's MGMT methylatietest, wat dus bewijst dat hun methode wel degelijk werkt. Het MGMT gen is namelijk een gen dat codeert voor een enzyme dat het DNA repareert na schade. Uitschakeling van dit gen door methylatie duidt dus op een minder goed herstelvermogen van het DNA in de cel en kan dus duiden op de aanwezigheid van kanker (hersentumor in dit geval).

Vorig jaar zag OncoMethylome Sciences zijn totale bedrijfsopbrengsten met 15% aandikken tot € 3 miljoen. Het biotechnologiebedrijf OncoMethylome Sciences verwacht dat zijn bedrijfsopbrengsten dit jaar opnieuw zullen stijgen, dankzij nieuwe tests in de VS, nieuwe commerciële overeenkomsten en een groter aantal partnerships op het vlak van gepersionaliseerde behandeling. In 2008 leed OncoMethylome een nettoverlies van € 10,19 miljoen, of € 0,77 euro per aandeel. Een jaar eerder dook het bedrijf nog voor € 9,98 miljoen in het rood. Niet onbelangrijk is natuurlijk ook de kaspositie van een biotech bedrijf. Eind vorig jaar beschikte OncoMethylome nog over een kaspositie van € 30,6 miljoen, waarbij de operationele cash burn vorig jaar met 18 procent was afgenomen. Ik heb denk ik over het stuk gelezen waarin stond hoeveel de burn was in € per jaar, maar dat zal ik later misschien wel nog eens meedelen.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten