maandag 20 april 2009

Tip: Vergelijk tussen spaarrekeningen

Door de nieuwe wetgeving voor de spaarboekjes in België is het nog belangrijker geworden om te vergelijken tussen banken en zelfs tussen spaarrekeningen in een bank. Wat is er eigenlijk veranderd aan onze spaarrekening? Eigenlijk niet veel en toch heel wat:

1) Momenteel krijg je enkel nog een basisrente en een getrouwheidspremie. De aangroeipremie zal je normaal gezien nergens meer tegen komen.

2) De basisrente mag niet hoger zijn dan het hoogste van OFWEL de herfinancieringsrente van de ECB (deze wordt meestal veel genoemd, want deze heeft ook inpact op de beurzen en bedraagt momenteel 1%) OFWEL 3%. Die 3% stamt nog voort uit een wet die gestemd is zodanig dat we recht hebben op een fiscale vrijstelling op een schijf van de verkregen interesten op (een) spaarrekening(en). Op 10 december en 10 juni wordt de rente van de ECB vastgesteld en in het volgende semester is dit dan mogelijks het hoogste niveau van rente op ons spaarboekje. Aangezien deze momenteel 1% bedraagt zal dit, indien op 10 juni deze rente nog steeds geldt, niet het geval zijn op 1 januari 2010. De hoogste rente die we dan kunnen krijgen zal nog steeds 3% zijn. Een minimum basisrente wordt niet voorgeschreven.

3) De getrouwheidspremie moet minimaal 1/4de bedragen van de aangeboden basisinterest en mag maximaal 1/2de zijn van de maximaal mogelijke basisrente (nu dus 1,5%). Deze premie verkrijgen we pas nadat ons geld 12 opeenvolgende maanden op een rekening heeft gestaan.

4) De banken moeten op al het geld op een spaarrekening dezelfde rente toepassen, maar ze mogen wel nog meer/minder rente geven indien een bepaalde drempel aan spaargeld wordt overschreden. Zo kan het dom zijn om € 9.999 op een rekening te storten waar je 1% + 0,75% krijgt, maar 1,25% + 0,85% als je € 10.000 op uw rekening zou hebben staan. Die ene euro maakt dan het verschil tussen 1,75% op € 9.999 of 2,10% op € 10.000.

Dit laatste punt moet je dus zeker in de gaten houden. Om snel een vergelijking te kunnen maken tussen verschillende spaarrekeningen kan je een kijkje nemen op: http://netto.tijd.be/rentegids/ . Hieronder alvast de huidige tabel (zoals je kan zien zijn er tussen spaarrekeningen van dezelfde bank ook serzieuze verschillen):


Opmerkingen over nieuwe wet:

- De grootbanken geven gemakkelijker de lage rente van de ECB als basisinterest, ookal is 3% de maximaal toegelaten rente, slechts 1 bank geeft ze (en niet voor lang meer).

- De getrouwheidspremie is geen goed systeem: als je uw interest pas na 12 maanden krijgt + de banken geven uw interest meestal pas op 1 januari (berekend op 31 december), dan wil dit zeggen dat voor een storting op 2 januari 2009, je zal moeten wachten tot 1 januari 2011 eer je de extra interest van uw spaargeld op uw spaarrekening zal zien staan. Of dit voor 1 januari ook zo is moet je zeker nagaan bij uw bank, maar het is zeker zo voor 2 januari en volgende dagen. Dit is echt wel degoutant lang. Uw geld zo dicht tegen 31 december storten lijkt mij dan ook het beste. Op 31 december staat het geld er dan zeker 1 jaar op en dan krijg je op 1 januari zeker uw getrouwheidspremie erbij.

- Door het wegvallen van de aangroeipremie kan je niet meer halfjaarlijks cashen. Ik wil hiermee het volgende zeggen: na 6 maand kreeg je uw aangroeipremie op rekening A (op 1 januari kreeg je wel pas uw interest) en op 1 juni versluisde je je geld naar spaarrekening B van een andere bank (want anders is het geen vers geld en had je geen recht op een aangroeipremie) en op het einde van het jaar had je 2 keer uw aangroeipremie over 6 maand in plaats van 1 keer. De getrouwheidspremie was meestal lager dan de aangroeipremie, dus je deed hier altijd uw voordeel mee.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten