dinsdag 17 februari 2009

Analyse: Contante Waarde Model

Het Contante Waarde Model wordt vaak genoemd bij fundamentele analyse, maar heeft deze vorm van analyse wel zin. Dat is de vraag. Volgens sommigen kan je hiermee namelijk bepalen wat een aandeel waard is aan de hand van zijn toekomstige dividenden. Hieronder zal ik dit model eerst kort toelichten en dan mijn bemerkingen hierbij geven.

Dit model is gebaseerd op de actuele contante waarde van een bedrag dat je in de toekomst zal krijgen. Want zoals je weet verminder de waarde van uw geld door de inflatie. Stel dat iemand over 1 jaar een bedrag van € 10 zal ontvangen, maar de inflatie zal gedurende dat jaar 4% bedragen, zal hij voor die € 10 op dat moment minder kunnen kopen dan voor € 10 die hij nu in zijn portemonnee heeft. Die € 10 nu, is te vergelijken met € 10,4 over 1 jaar. Maar die € 10 over 1 jaar is te vergelijken met € 9,62 euro nu.Dit kan je als volgt berekenen:

Huidige waarde = toekomstige waarde / (1 + [inflatie/100])^n met n = periode in jaren

Bv. Als je over 2 jaar een bedrag van € 3000 zal krijgen, dan kan je door deze formule te gebruiken weten wat dit op dit moment waard is. In ons voorbeeld wordt dit dan, met een inflatie van 4%: Huidige waarde = 3000/ [(1,04)x(1,04)], dus Huidige waarde = 2773,67.

Om de huidige waarde (HW) van een aandeel dan te bepalen kan je de toekomstige dividenden omzetten naar hun huidige contante waarde (CWD) en deze optellen.

HW = Σ(CWDi) met i = 1 … n (oneindig aantal dividenden)

Bv. Stel u krijgt een nettodividend van 4 euro per jaar gedurende 6 jaar, en gedurende die zes jaar bedraagt de inflatie 3%. Dan is het aandeel het volgende waard:

HW = 3,88 + 3,77 + 3,66 + 3,55 + 3,45 + 3,35 = € 21,66.

Dus het aandeel zou je momenteel slechts € 21,66 mogen geven, maar volgens mij is er iets grondigs fout met dit model. Het gaat er immers van uit dat het aandeel datgene waard is wat het gaat opbrengen aan toekomstige dividenden. Hoever in de tijd je moet gaan? Als je oneindig ver gaat dan is een aandeel toch oneindig veel waard, of niet? Het gaat bovendien voorbij aan het feit dat een aandeel zoiezo al iets waard is. Bovendien is het dividend (meestal) slechts een deel van de winst dat uitgekeerd wordt (als er al winst is). Nog het belangrijkste van al: hoe kan je nu zeker weten weke dividenden een bedrijf in de toekomst zal hebben, laat staan oneindig ver in de tijd? Momenteel is het zelfs onmogelijk om te weten of meerderheid van dividendbetalers van vorig jaar wel een dividend zullen betalen dit jaar.

Met andere woorden, veel woorden om aan te tonen dat u weinig belang moet hechten aan adviezen die u te horen krijgt gebaseerd op dit model. Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten