woensdag 18 februari 2009

Serie Biotech: Voorstelling Devgen

Devgen is een atypisch biotech bedrijf geworden sinds de sluiting van zijn farma afdeling op het einde van vorig jaar. Het is eens wat anders een biotechbedrijf dat niet (meer) gerelateerd is aan farma. Aldus is het de vreemde eend in de bijt op de Brusselse beurs. Devgen is momenteel een stevig agro-biotech en zaadbedrijf. De nadruk ligt op commercialisering en ontwikkeling van hybriede zaden en een nieuwe generatie aan biotechproducten om gewassen te beschermen. Dit kan gaan van bescherming tegen nematoden tot droogte. Devgen heeft kantoren in Gent (België), Singapore, Hyderabad (India) en Delaware (US) en stelt wereldwijd meer dan 200 mensen tewerk.

Devgen is een “premium” producent en leverancier van hybriede zaden voor rijst, sorghum, parelgierst en zonnebloem. Devgen had in 2008 zo’n 18 hybriede zaadsoorten op de markt onder de merknamen "Frontline" en "Mahalaxmi". In 2008 verliep het verkoopseizoen in India zeer goed en werd er een basis gelegd voor een verdere groei in 2009 door het verzekeren van genoeg proefvelden en verhoging van productiecapaciteit (x 3 ongeveer) in deze regio. Deze groei is zeker nodig, want de zaden van Devgen hebben zeker potentieel. Zo diende het verkoopsseizoen voor sorghumzaden vervroegd afgesloten te worden aangezien reeds tijdens het Khariff-seizoen (april tot en met juli) de integrale voorraad kon worden verkocht en de verkopen van zonnebloemzaad tenslotte werden volledig tijdens het eerste kwartaal van 2008 gerealiseerd. Enkel de verkoop van parelgierst liep niet zoals verwacht, maar dit kwam door het uitblijven van regen in de regio waar deze parelgierst wordt verwerkt. Bovendien heeft Devgen zijn eerste stappen gemaakt op de rijstmarkt in Indonesië en de Filippijnen (via overname van moederzaad van Monsanto).

Op het vlak van nematiciden is Devgen bezig met (het afronden van) de eerste registratiedossiers. De eerste dossiers zullen ingediend worden in belangrijke landen zoals de VS, Europa en Zuid-Afrika. Over de finalisatie, die nochtans voor eind vorig jaar was voorzien, is nog niets geweten. Maar misschien komt daar verandering in op 13 maart als ze hun cijfers over volledig 2009 zullen bekend maken. Een van de bekendste projecten op dit vlak is hun samenwerking met Monsanto rond een technologie die de maïsplant zou beschermen tegen de maïswortelboorder. Begin dit jaar steeg Devgen ook enorm door veronderstelling, van beleggers, dat Monsanto bekend ging maken dat dit project naar fase II ging gaan, maar het bleek niet het geval te zijn. Momenteel zit dit nog steeds in fase I. Devgen heeft het patent op de ontwikkeling van deze technologie en zou dus wel varen bij commercialisatie van dit product.

Zoals bijna alle biotech bedrijven maakt ook Devgen nog elk jaar verlies. Dit jaar zal niet anders zijn, hun cijfers van derde kwartaal waren dan ook niet hoopgevend op omkering. Hun kaspositie kromp op het einde van het derde kwartaal met zo een € 13,45 miljoen tot € 30,41 miljoen ten opzichte van het begin van het jaar. Dit doet veel analisten vermoeden dat Devgen in de toekomst nogmaals beroep zal moeten doen op de markten. Misschien is bij de volgende kapitaalronde het moment gekomen om in Devgen in te stappen. Momenteel investeren ze enorm om naam te maken in India en ook om hun capaciteit te verhogen, dit kan naar de toekomst enkel positieve gevolgen hebben, maar voorlopig weegt dit op hun resultaten. Het wegvallen van de farmadivisie zal ook kosten een beetje drukken. Ik ben benieuwd wat het effect op R&D zal zijn van deze beslissing, hopelijk vermelden ze dit in hun jaarverslag.

Bij Devgen is het dus niet enkel R&D dat geld kost, maar ook de reclame voor hun producten die ze al op de mark hebben (nl. zaden). Dat ze al commerciële producten hebben is natuurlijk een pluspunt voor Devgen en hopelijk blijft India volgend seizoen van grote natuurrampen gespaard (want alhoewel het een groot land is en het risico zo beperkter is voor Devgen, wens je dat niemand toe).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten