dinsdag 3 februari 2009

Opinie: VPK Packaging, D’Ieteren en 4Energy Invest

De papier- en kartongroep VPK Packaging maakte maandag bekend dat het Mondi Packaging Saint Quentin over zal nemen tegen € 20 miljoen. Mondi Packaging haalde in 2009 een jaaromzet van € 48 miljoen. Het bedrijf uit Oudegem doet hiermee een koopje en de markt reageert dan ook positief. VPK gaat ongeveer 12,1% hoger naar ongeveer € 18. Een schrale troost voor wie het aandeel vorig jaar gekocht heeft op zo’n € 36 natuurlijk, maar we moeten blij zijn met wat positieve berichten.

Ook D'Ieteren gaat, ondanks de slabakkende autoverkopen in januari, nog vooruit. De verkopen daalden met ongeveer 16% (alhoewel ik niet die indruk heb als ik mensen hoor spreken in de garages waar ik voor een nieuwe auto aan het kijken ben). De automerken waarin D'Ieteren “handeld” hielden beter stand dan de andere merken, zodanig dat hun marktaandeel vergrootte van 19,8% vorig jaar tot 21,3% momenteel. Ook D’Ieteren gaat hierdoor zo’n 12% hoger e staat weer rond de € 100, ruim onder de ongeveer € 250 die het vorig jaar eens stond.

4Energy Invest gaf gisteren in een persbericht mee (zie: http://www.4energyinvest.com/home.aspx?id=1000037&lg=en) dat ze gaan starten met de bouw van een biomassa torrefactie-eenheid in Amel, in de provincie Luik. Daardoor worden 12 voltijdse banen gecreëerd. De torrefactie-eenheid zal getorrificeerde houtpellets (biocoal) produceren voor de co-verbranding met poedervormige steenkool in elektriciteitscentrales en houtskool voor barbecuegebruik. Zowat € 9,3 miljoen, van de totale kostprijs € 13 miljoen, zal gefinancierd worden door de banken en de rest zal gefinancierd worden uit de middelen die 4Energy Invest ophaalde met de beursintroductie in juni 2008. De jaarlijkse productiecapaciteit van de biomassa torrefactie-eenheid in Amel zal ongeveer 38.000 ton bedragen. Deze plant komt dus bovenop de plants Amel I en Amel II (cogeneration projects) die al actief zijn in Luik.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten