vrijdag 13 februari 2009

Serie Biotech: Galapagos als raket naar omhoog

Galapagos kwam vandaag, volgens veel beleggers, naar buiten met een ontdekking van formaat. Ze hebben GPR3 ontdekt en publiceren, in samenwerking met Prof. De Strooper, een artikel in Science. Dit is niet het minste tijdschrift. Bovendien heeft het Amerikaanse patentenbureau een octrooi toegekend aan Galapagos. In Europa en andere landen is dit hangende. Het aandeel schoot dan ook als een pijl omhoog. Momenteel is het zowat 30% aan het stijgen met een koers rond € 6,60. Heel wat hoger dus dan de koers deze morgen (€ 5,06).

Waarom is GPR3 nu eigenlijk zo interessant? Wel omdat het een sleutelrol zou spelen bij de aanmaak van beta-amyloide. Deze laatste stof wordt verantwoordelijk gesteld voor het ontstaan van Alzheimer. Ze denken dus door het reguleren van GPR3 ook de ziekte te kunnen reguleren. Ik heb eerder al wat studies over beta-amyloide pathways gelezen en wat ik daaruit verstond was dat het niet gemakkelijk is om deze stof te remmen zonder dat ook andere functies in de hersenen werden beïnvloed. Hopelijk heeft Galapagos met deze vondst dus meer geluk en kunnen de aandeelhouders binnen een vijftal jaar uitzicht hebben op een winst gegenereerd door een mogelijk geneesmiddel dat uit deze vondst voortkomt. De weg naar een geneesmiddel is echter nog lang en de reactie van vandaag vind ik dan ook overdreven. Maar zo is de beurs.

Bedankt voor het lezen.

PS. Hopelijk zijn ze niet van plan om weer een niet zo goede overeenkomst af te sluiten met een grote farmareus, zodanig dat ze wel degelijk royalties zullen ontvangen op het eventuele geneesmiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten