zondag 22 februari 2009

Update: Mature portefeuille en toelichting resultaten bedrijven

De afgelopen week was een erge teleurstelling. Ik sta wel 7de in het KBC beursspel, maar dat is een schrale troost (want vorig jaar startte ik daar ook sterk). Over de nationale beleggerscompetitie zwijg ik liever, want daar doet mijn portefeuille het belabberd, net als de Mature portefeuille deze week trouwens. Nyrstar spande de kroon met een daling van zo’n 25% en ook Tessenderlo deed het plots enorm slecht. Het verkooporder van vorige week is dus niet uitgevoerd en beland voorlopig in de koelkast. Alle aandelen, op 4Energy Invest na, daalden en dit resulteerde dan ook in een rendement van -6,7% op het belegde bedrag op weekbasis (€ -1568,56 op weekbasis!!!).


Nog een opvallende daler was Total. Total maakte nochtans mooie cijfers bekend. Zo hadden ze een aangepaste jaarwinst van € 13,9 miljard (+ 14%). Enkel in het laatste kwartaal was het resultaat minder met een verlies van € -0,8 miljard. Dit kwam vooral door waardeverminderingen en voorraadwijzigingen, want anders was er een winst geweest van € 2,9 miljard. Vooral het feit dat er voorraadwijzigingen waren deed volgens mij de koers dalen (€ -3,15 op weekbasis!).

Lingerieproducent Van de Velde kwam dan weer met omzetcijfers die gelijk lagen aan de waarden die eerder vrijgegeven werden. De winst viel echter tegen met zo’n € 28,6 miljoen (7,7% lager dan het jaar ervoor). Dit kwam echter uit een onverwachte hoek, namelijk een afwaardering van JAWEL EEN PAKKET CDOs. Zenitel kwam eerder in de week al met een gelijkaardige melding. Een mens begint zich af te vragen hoeveel CDOs er eigenlijk zijn en waar ze allemaal zitten. Door deze afwaardering zakte de winst met € 2,25 miljoen, wat toch geen onaardig bedrag is.

UCB is dan weer volop bezig met het toepassen van zijn SHAPE programma om het productengamma te stroomlijnen. Zo heeft het Somostatine, tegen acute bloedingen in de slokdarm, verkocht en eerder deze week Equasim tegen ADHD. Ook in dit kader werden een vijftigtal vestigingen verkocht aan GSK. Deze vestigingen bevinden zich in het verre Oosten het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika. Niet kort na deze melding maakte UCB bekend dat er een aantal jobs bijkomen in Eigenbrakel. Maar de week werd toch negatief afgesloten met het bericht dat de klinische fase II tests voor de producten lacosamide (migraine) en rotigotine (spier- en gewrichtspijn) niet wezen op significante verbeteringen.

Elia daarentegen kwam wel met de melding dat de nettowinst over vorig jaar met 30% is toegenomen en verhoogt hierdoor het dividend met 5,4% tot € 1,37 bruto. Enigste spijtige hier is dat er geen vooruitzichten werden gegeven voor dit jaar, maar eigenlijk zouden beleggers daar nu al immuun voor mogen zijn, want bijna geen enkel bedrijf durft uitspraken doen over 2009.

Voorts zijn IBA en Pfizer de aandelen die momenteel slecht presteren, hiervoor zijn niet echt redenen te vinden, behalve dan het overnamebod van Pfizer op concurrent Wyeth.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten