woensdag 4 februari 2009

Serie Biotech: Farmasector in miserie en beetje Ablynx

Ik zal het vandaag eerst hebben over de farmasector, waar de meeste biotech bedrijven toch mee gelinkt zijn. Vandaag hebben in België een paar grote farmabedrijven (het bericht dat ik gelezen heb maakt enkel gewag van UCB en Janssen Pharmaceutica) aan de alarmbel geluid bij het kernkabinet. Volgens hen zijn er dringend fiscale en andere maatregelen nodig om de concurrentiepositie van de farma in België te garanderen. UCB en Janssen Pharmaceutica zijn niet van de kleinste in België natuurlijk, maar ook GSK en Pfizer zijn goed vertegenwoordigd in België. Zo is de Belgische farmasector goed voor 29.000 directe en 100.000 indirecte jobs.

Ze klagen vooral aan dat het vroegere bussiness model van geneesmiddel + patent = kassa, kassa, niet meer geldig zal zijn aangezien de patenten aflopen, de nieuwe geneesmiddelen niet zo snel meer komen als vroeger en dat generische producenten sneller hun winst beknotten. Nu het is goed dat nieuwe medicijnen minder snel op de markt worden gebracht omdat 1) ze dan beter getest zijn en 2) veiliger zijn, waardoor 3) bedrijven minder kans lopen op schadeclaims. Maar ze hebben inderdaad een punt dat hun jarenlang onderzoek ook moet renderen voor HUN, niet voor de kleine generische producenten. Sommige van deze laatste vestigen zich dan nog eens in een land waar de productie minder streng gereguleerd is dan in Europa of Amerika. In België zullen dokters verplicht het goedkoopste middel moeten voorschrijven, maar ik weet niet of ik dit wel wil uit veiligheidsperspectief. Het is niet omdat ze in een labo dezelfde molecule kunnen genereren dat hun eindproduct van dezelfde kwaliteit is als die van de (grote) farmareuzen.

Morgen zal GlaxoSmithKline (GSK) zijn jaarcijfers bekend maken. Volgens de Britse kranten zal het bedrijf daarbij aankondigen dat er 6.000 tot 10.000 banen moeten verdwijnen, op een totaal van 100.000 jobs. Bij GSK in België werken 6.000 mensen. Hopelijk kunnen deze mensen hun job behouden.

Roche maakte vandaag zijn omzet en winstcijfers bekend (in Zwitserse frank). Alhoewel dat hun omzet maar met 1% zakte naar 45,62 miljard, hadden ze een 5% lager winst op 10,84 miljard. Hun farmadivisie had een omzet van 35,96 miljard, dit was 2% minder dan vorig jaar, alhoewel zonder wisselkoersen in rekening te brengen de omzet wel 5% hoger was in de lokale munten. Thrombogenetics kreeg paar weken geleden nog een mijlpaalbetaling van € 3 miljoen van Roche. Roche gaat ook door met de overname van Genentech tegen $ 42,1 miljard. Het is nu wel een vijandig bod geworden. Nog een teken dat ze geen geld te kort hebben is het feit dat ze hun aandeelhouders willen belonen met een hoger dividend over 2008 (5 frank) dan over 2007 (4,6 frank).

Ook Ablynx kreeg deze week een betaling van € 3 miljoen van Boehringer door het behalen van enkele mijlpalen in het onderzoek naar Nanobodies dat ze voeren in samenwerking met Boehringer. Weerom werd er nadruk op gelegd dat Ablynx, in tegenstelling tot Galapagos bij vele van zijn samenwerkingen, wel degelijk recht heeft op royalties als een van deze Nanobodies ooit wordt gecommercialiseerd.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten