maandag 9 februari 2009

Tip: Doe niet mee aan dividend hoppen

Het is weer maandag en dus tijd voor een tip betreffende beleggen. Ik heb al enkele malen spectaculaire meldingen gezien over hoge returns die kunnen behaald worden door het volgen van een speciaal dividend hopping programma. Op bepaalde websites, die ik jullie zal besparen, wordt je verleid om u lid te maken zodanig dat je kan genieten van hun speciaal uitgedokterd dividend hopping plan.

Nu is het een algemeen aanvaarde regel om nooit spectaculaire meldingen over hoge returns op de beurs op te volgen. Maar misschien lijkt het idee om te verspringen van aandeel naar aandeel om telkens het dividend mee te pikken u een aantrekkelijk iets. Wel het kostenplaatje loopt hier enorm bij op en meestal zal je hier niet veel return bij halen. Hoe komt dit? Wel het is mij al opgevallen dat aandelen een tweetal weken voor hun dividend beginnen stijgen, omdat beleggers geïnteresseerd zijn in het dividend. Na de uitkering zakt de koers dan licht terug (na de uitkering natuurlijk direct met het uitgekeerde bedrag). Meestal vergeten mensen ook dat de kosten bij buitenlandse dividenden enorm oplopen. Zo verlies je al gauw 50% van het dividend. Ook het speculeren op de koersstijging voor de uitkering kan nadelig uitvallen, dus je kan u beter houden aan haalbare strategieën.

Achter deze schema’s op het internet zitten ook meestal grote (malafide) beleggers, die weten dat als zij aanraden over te stappen op aandeel A, dat aandeel zal stijgen. Zo kunnen zij effectief met een mooie koerswinst gaan lopen en blijft de kleine (dwaze) belegger over met een miezerig dividendje. Waar dan nog niets van overblijft door de hoge kosten bij aan- en verkoop en de roerende voorheffing.

Dus hou het simpel en laat uw hoofd niet op hol brengen door hoge percentages. Die zijn meestal voor de aanbieder en niet voor de volger. Ook zelf zal deze techniek zelden leiden tot hogere returns.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten