dinsdag 10 februari 2009

Opinie: Fortis, neem uw stelling in

Morgen is het eindelijk zo ver: de aandeelhoudersvergadering bij Fortis in België. Hoe zullen de aandeelhouders stemmen en weten ze wel waarom. Zoals ik eerder al aangaf denk ik dat de nee stemmen het zullen halen. In de media tracht iedereen, die er bij gebaat is, om de ja stemmen alsnog binnen te halen. Misschien lukt het hun.

Is een JA stem dan zo verkeerd? Om de onzekerheid weg te nemen zal het krijgen van een ja stem het beste zijn. Dat spreekt voor zich en dit zal zich ook reflecteren in de beurskoers die dan wel een halve euro of zo zal stijgen (deze stijging zal dan voor diegenen die een ja wouden aangegrepen worden als zijnde een bevestiging van hun gelijk). Tot hiertoe hebben wij als beleggers nog steeds geen afdoend antwoord op al onze vragen. Wat is Fortis momenteel waard? We weten het niet, want in updates van Fortis bank holding is het altijd exclusief dat deel, exclusief dat deel, inclusief dat deel, terwijl nog niet geweten is hoe het nu juist allemaal zit. Hopelijk weten we na beslissing (of in maart dus) hoe het zal zitten met Fortis Holding.

Het grootste probleem is het SPV vehikel, waaronder dus alle rommel zal komen te zitten. In de laatste update is het miljard dat Fortis holding zal bekomen bij volmondige aanvaarding ook opgenomen in de cashpositie van de holding, alhoewel ze een lening moeten aangaan om dit deel te kopen. Nog een onduidelijkheid in laatste update is waar het geld van de overname van de resterende 50% van Fortis Bank België door regering naar toe is (dit is zo’n € 4,7 miljard!), maar misschien heb ik hierover gezien.

Het spijtigste van al is dat de top van Fortis Holding gisteren zelf weer onduidelijk communiceerde. Het is misschien waar dat bij een volmondig nee er onduidelijkheid blijft, maar BLIJFT is hier een belangrijk woord. Nu doen alsof Fortis Holding failliet zal gaan bij onzekerheid is beetje laag bij de grond. Zoals eerder ook aangegeven, zelfs bij volmondig nee, blijven alle deals geldig tot ontbinding, alhoewel dit wel extra duw zal geven om deze dan te ontbinden. Speculeren over mogelijks failliet als Fortis holding dan moet bijdragen volgens eerste deal aan SPV, zegt eigenlijk al dat de eerste deal niet haalbaar was voor Fortis Holding. Dus zeggen ze eigenlijk zoveel als: Meester Modrikamen had gelijk, maar stem ja en neem dit anders is er niets. Meester Modrikamen en Ping An vinden dan weer dat er meer te rapen valt en stemmen dus nee

Mijn inziens hebben beide kampen deels gelijk en wordt het morgen kiezen voor weinig waarde bij aandeelhouder en zekerheid of onzekerheid en kans op meer waarde voor aandeelhouders. Voor het algemeen belang veranderd er bij beslissingen morgen niets aangezien Belgische regering garant staat voor Fortis Bank België (waarin tot nader order nog steeds volledig SPV zit).

We zullen zien, bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten