donderdag 5 februari 2009

Opinie: Spector en RealDolmen

Ik wou vorige week al schrijven over deze twee mogelijke turn-around kandidaten. Niet omdat ik vind dat deze bedrijven het ook effectief zijn, maar omdat ze toch laten uitschijnen dat ze het kunnen worden.

Spector kwam vorig kwartaal melden dat hun fotodivisie eindelijk wat stabiliseerde en dat de overschakeling naar het digitale tijdperk, dat ze overigens veel te laat hebben omarmd, eindelijk zijn vruchten zou beginnen afwerpen. Tegelijk kwamen ze wel met de melding dat Photo Hall, hun retail divisie, het minder deed door de crisis. Vorige maand kwam Spector dan weer aanzetten dat de “eeuwigdurende” omzetdaling in hun fotodivisie eindelijk was gekeerd. Over Photo Hall repten ze met geen woord. Dit laatste is wat mij doet vermoeden dat het met Spector in zijn geheel nog niet zo goed gaat als ze willen doen uitschijnen. Ik denk wel dat Spector over een half jaar koopbaar zal worden met een minder speculatief kantje. Het feit dat de digitale tak in de fotodivisie de analoge aan het voorbijsteken is, is zeker bemoedigend voor de huidige aandelhouders.

Over naar de andere turn-around kandidaat RealDolmen. In juni maakte Real zijn resultaten over het verkorte boekjaar (1 jan 2008 tot 31 maart 2008) bekend. Hieruit bleek dat de recurrente bedrijfswinst nagenoeg verdrievoudigd was van € 0,6 miljoen naar € 1,7 miljoen, bij een stijging van de omzet van € 23,4 naar 26 miljoen. De nettowinst verhoogde dan weer kunstmatig van € 4,1 miljoen naar € 17,3 miljoen. Kunstmatig omdat dit grotendeels toe te schrijven was aan de overdraging van € 17,6 miljoen aan belastingsinkomsten. Sinds 1 april, alhoewel ze pas echt in september de overname deden, zijn Real en Dolmen Computer Applications gefuseerd. De totale groep zou zo een pro forma omzet van € 250 miljoen en een bedrijfsmarge van 6% moeten halen.

In november kwam RealDolmen dan met de halfjaarresultaten naar buiten en die mochten gezien worden. Ze boekten een omzetgroei van 16% tot € 130,7 miljoen. Hun recurrente bedrijfwinst steeg zelfs met 42% tot € 7,4 miljoen met een nettowinst van € 2 miljoen als resultaat. De omzetstijging was wel grotendeels te wijten aan een fantastisch eerste kwartaal, waarin ze een omzetgroei boekten van 26% ten opzichte van het pro forma resultaat een jaar eerder. Hierbij werd meegedeeld dat de doelstelling blijft om de markt te verslaan wat betreft groei, maar dat de tweede jaarhelft zeker niet gemakkelijk zal zijn voor RealDolmen.

De motor achter de sterke prestatie in het eerste halfjaar was zonder twijfel de divisie Business Solutions, waar de omzet steeg met 47,5%. Ook de marges namen in deze divisie het sterkst toe met een stijging van 68% tot 11,6%. In de divisie Infrastructure Products nam de omzet toe met 14,5%, maar namen de marges af met 12,1% tot 2,9% door de integratiekosten verbonden aan de fusie. De afdeling Professional Services zag de groei ietwat terugvallen tot 10,3%.

Positief hierbij was ook de bekendmaking van de terugkoop van € 20 miljoen schulden tegen € 10 miljoen. De financiĆ«le meevaller van € 6,1 miljoen zal in de tweede jaarhelft ingeschreven worden. Hun uitstaande schuld van € 75 miljoen bestaat grotendeels uit converteerbare obligaties in handen van Luxemburgse hefboomfondsen. Voor huidige aandeelhouders is het dus dubbel goed nieuws dat een deel van die converteerbare obligaties nu aan RealDolmen toebehoort, alhoewel niet geweten is wat ze er mee gaan doen. Tevens beschikte RealDolmen op het moment van het bericht over een cashpositie van € 24 miljoen.

Wat mij opvalt in deze resultaten is het steeds voorkomen van uitzonderlijke zaken die de winst opkrikken. In gebroken boekjaar van Real werd € 17,6 miljoen aan belastingsinkomsten ingeschreven, waardoor de winst positief uitviel, want anders was deze € -0,3 miljoen. In het eerste kwartaal was er een grote groei, maar in hoeverre deze groei ECHT was weet je niet (je kan namelijk gemakkelijk enkele bestellingen een paar weekjes uitstellen). Overigens de resultaten van Real waren in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar niet om over naar huis te schrijven. Voor het tweede kwartaal hebben ze dan weeral een extraatje van 6,1 miljoen klaar staan om de resultaten op te smukken. Is RealDolmen dan ook effectief een turn-around kandidaat of enkel een schijnbare. Ik denk dat we daar ook nog een jaar op zullen moeten wachten, tot er geen extraatjes meer uit de hoed getoverd kunnen worden.

Bedankt voor het lezen.

PS. In de vorige BAV van RealDolmen waren er niet genoeg stemgerechtigde aandelen vertegenwoordigd, dus de beslissing over de mogelijke reverse split zal pas later deze maand vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten