zaterdag 21 februari 2009

Update: Fortis saga continued

Ik denk dat ik mij nog redelijk heb kunnen inhouden de laatste tijd om iets over Fortis te schrijven, maar nu is het moment gekomen. De deadline nadert immers. Op 28 februari vervalt de deal met BNP Paribas. Sinds de aandeelhoudersvergadering is er nog niet veel veranderd. Het bestuur is wel veranderd, maar bij een akkoord staan we nog niet. Een kort overzicht met persoonlijke interpretatie van gebeurtenissen in afgelopen periode:

De holding is zo vriendelijk geweest om eens samen te zitten met de verenigingen die heel wat aandeelhouders vertegenwoordigen. Wat hier uit de bus kwam is niet geweten. Wel weten we momenteel dat deze aandeelhoudersverenigingen een eigen voorstel hebben gedaan, waardoor alle partijen er beter uitkomen. Zelfs een scenario met BNP Paribas blijft nog mogelijk, alhoewel het er naar uitziet dat ze met maar 50% van Fortis Bank België tevreden zullen moeten zijn. Dit is wel onder voorbehoud dat aandeelhoudersverenigingen hun zin krijgen. Als Belgische regering slim is, dan zullen ze deze optie zeker overwegen, want hun begroting zal er wel bij varen. Europa zal bij een afwijking van België niet zo mild zijn als bij Frankrijk of Duitsland. België heeft zich aan strenge regels gebonden om mee te mogen doen aan de euro. Deze euro heeft ons in de voorbije moeilijke periode meer dan rechtgehouden en we kunnen het ons dus niet veroorloven die strenge regels niet na te leven. Ik denk dat ze in onze regering denken dat we met een gemiddeld tekort op de begroting tevreden mogen zijn, maar ik denk daar anders over. Ze zouden hun begroting beter herzien naar een tekort van slechts 2%, want hun inschatting van -2% economische groei is slechts een inschatting en kan dus nog de andere kant opdraaien. Maar ik wijk af van het onderwerp.

BNP Paribas doet er voorlopig alles aan om te laten geloven dat ze niet meer geïnteresseerd zijn in Fortis Bank België. Alle Franse kranten schreven nochtans dat het een gemiste kans was voor BNP Paribas en ik denk dit ook. Ik denk ook dat we als aandeelhouder niet mogen vergeten dat BNP Paribas ons gesteund heeft op een moment dat niemand anders het nog wou doen. Het is wel zo dat we hierdoor niet weten wat er zou gebeurd zijn hadden ze het niet gedaan. Maar dat is en blijft gissen. Op de fora die ik regelmatig bezoek blijft de kloof tussen de “stand-alone” tak of “Fortis terug zoals het was” tak en de “domme aandeelhouders” of “laat het failliet gaan” tak, oneindig diep. Hier en daar zijn er ook mensen die gematigd zijn. Ik heb ook de indruk dat de pers niet meer zo eenzijdig begint te spreken over het failliet van Fortis en de helden Paribas, maar dat ze eindelijk de kant van de aandeelhouder ook beter ventileren. De pers heeft een enorm grote verantwoordelijkheid, want beide groepen die tegen elkaar oproepen op de fora, worden enkel gevoed door eenzijdige berichtgeving. Als aandeelhouder van Fortis heb ik het er moeilijk mee dat onze regering in alle haast zo een slechte regeling heeft getroffen. Door het protest van ons hebben ze de aandeelhouders van Dexia en KBC met meer respect behandeld (of dit nu politiek gekleurd is of niet laat ik in het midden), waarvoor deze aandeelhouders beter af waren. Maar ik besef wel dat ondanks deze slechte beslissing Fortis Holding nog een kans heeft op een toekomst.

In Nederland heeft ene Zalm dan weer het lumineuze idee om een ruil voor te stellen met onze Belgische regering. België zou de zakelijke tak krijgen van Fortis Bank België en Nederland zou andere delen terug krijgen. Welke delen is niet geweten, maar door de binding van onze regering en BNP Paribas zal dat er niet zo snel van komen. Soms hoor je nu zeggen: “Minister Bos had toch gezegd dat de Belgen met alle slechte delen bleven zitten, en nu dit: niet dus”. Dit slaat nergens op: het zakelijke deel van Fortis Bank Nederland is zo gezond als het kan zijn (ik vraag mij wel af of de € 2 en 0,5 miljard die het Nederlandse deel nog aan Fortis Holding moet, niet in dit deel zitten, maar dat weet onze regering beter dan wie ook). De delen die Zalm terug wil hebben waarschijnlijk betrekking op delen die maken dat ABN-Amro terug verder kan als onafhankelijke bank. ABN-Amro denkt er trouwens aan om verkochte delen aan RBS terug te kopen, maar de Britse regering zal dit niet zo gemakkelijk toelaten als onze regering. Het enige dat mij opgevallen is na de verkoop terug aan Nederland is dat het bedrag aan rommelkredieten in Fortis Bank België is verdubbeld (van 10 naar 20 miljard). Dus als Minister Bos zei dat Belgen de slechte delen hielden, dan sloeg dit hierop denk ik. Ik denk dat Bos dit mee in de verkoopprijs heeft gerekend, waardoor Fortis Bank Nederland en ABN-Amro dus verkocht zijn geworden voor meer dan € 12 miljard. Wat dan weer meebrengt dat onze regering enorm weinig heeft moeten betalen voor Fortis Bank België waarin heel wat cash zat, maar waar ze iets aan hoeveelheid rommelkredieten moesten doen. Vandaar de oprichting van SPV waarin Holding verplicht werd te participeren. Over de verkoop van Fortis Verzekeringen Nederland is ook het laatste nog niet gezegd. De aandeelhoudersverenigingen willen namelijk dat er met Nederland wordt onderhand over de vorige deal.

Het ziet er naar uit dat aandeelhoudersverenigingen het volgende willen voor Fortis Holding: een verzekeringsholding met participatie in internationale verzekeringen voor 100%, verzekeringen België voor 75% en Nederland voor 50%), met een deel in Fortis Bank België van 25-50%. Die 50% verzekeringen Nederland zal dan komen uit de € 2,5 miljard die Nederland volgens Hessels nog aan Holding moet, waardoor Nederland niet met geld over de brug moet komen, maar enkel met aandelen. Dit is mooi voor de holding, maar alle partijen moeten akkoord gaan en op het eerste zicht is dit voorstel enkel minder interessant voor BNP Paribas (alhoewel hun aandeelhouders er anders over denken als je de fora volgt in Frankrijk. Bij elk bericht over eventuele lagere participatie stijgt de koers van BNP Paribas overigens in tegenstelling tot paar maand geleden).

Bedankt voor het lezen van dit moeilijk leesbaar artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten