woensdag 11 februari 2009

Fortis: NEE, NEE en dus NEE

Eerst en vooral wil ik mij verontschuldigen dat er vandaag geen Biotech sectie is. Maar het was de aandeelhoudersvergadering van Fortis Holding en daar wou ik niets van missen.

Wel het is dus verlopen zoals ik dacht: nipt. Ik denk dat het aantal mensen die onbeslist de zaal binnen gingen vooral tegen gestemd hebben, omdat ze de overtuigende nee-stemmers hoorden debatteren tegen het ontslagnemende bestuur. Gelukkig zijn ze wel zo verstandig geweest om 3 kandidaat bestuurders in raad van bestuur te stemmen, anders kregen we weer hetzelfde als vorige keer. Vorige keer waren enkel de Nederlanders zo slim. Dus hopelijk veranderd het bestuur vrijdag inderdaad van manschappen. Pas op, niet omdat ik vind dat vorig bestuur met Hessels op kop niet bekwaam waren, maar omdat ze toch hun objectiviteit niet behouden hebben.

Hessels meldde trouwens voor de stemming nog dat van de zijde van Nederland nog een rekening van € 2 miljard open staat, die toekomt aan de Holding, dus dat er daar ook nog meerwaarde zat. Verder is openlijk toegegeven dat Fortis Bank Nederland met een discount van 29% van de hand is gedaan, over de verzekeringspoot werd niet gesproken. Over Fortis Bank BelgiĆ« werd dan weer toegegeven dat dit voor € 9 miljard te weinig werd verkocht. Niet zo doordacht dus die deals en ook niet doordacht om het dan toch nog te vermelden kort voor de stemming om 14 uur.

Volgens BNP Paribas is het de fout van Nee-stem Ping An, maar volgens mij is het meer het bespelen van stemming die negatief uitviel. Waarom zeggen ze dat de holding failliet zou gaan bij een nee stem? Terwijl ze even goed als ons weten dat een nee stem voorlopig aan alle deals niets veranderd. Gewoon dat iedereen nu weet dat (kleine) meerderheid aandeelhouders er tegen zijn. Als er ontbindingen komen van de contracten dan is er een andere zaak. Voorlopig geven alle partijen aan gewoon door te doen met verkoop zoals beslist in tweede weekend, dus het is wachten op opschorting van een van de deal (vooral die van verkoop aan regering dan van de 50% + 1 aandeel van Fortis Bank Belgiƫ). Regering doet nog steeds of het de normaalste zaak is dat dat deel kan behouden worden en dat alles dus gewoon kan doorgaan zoals eerder beslist. De convenant van 30 januari kunnen we in ieder geval al in de prullemand terugvinden.

Dus de onzekerheid blijft nog steeds, maar als aandeelhouders hebben we weer zicht op meer (of minder, want dat mogen we niet vergeten alhoewel de kans klein is). En nogmaals: voor klanten veranderd er niets, de staatsgarantie blijft voor de bank en is ook niet meer in zelfde mate nodig als dat ze nodig was enkele maanden geleden. Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten