dinsdag 20 januari 2009

Analyse: Eigen vermogen

Het eigen vermogen (EV) van een bedrijf heb ik eerder al vermeld toen ik het had over de boekwaarde. Ik ben dus wel verplicht om dit ietsje toe te lichten.

Het EV van een bedrijf zijn de middelen die door de eigenaar/eigenaren aan het bedrijf ter beschikking zijn gesteld (is eigenlijk een schuld voor het bedrijf, maar de eigenaars zijn normaal geen schuldeisers, maar winsteisers, dus dit valt goed mee). Meestal is deze schuld zelfs gelijk aan 0, want meestal zijn de oprichters gewoon eigenaar van een deel van de aandelen met een tegenwaarde die gelijk was aan de waarde die de oprichters in het bedrijf hebben gestoken.

Als aandeelhouders zijn we natuurlijk zelf voor een stuk eigenaar van het bedrijf, dus stellen wij iets ter beschikking van het bedrijf (namelijk ons geld) en hopen dat we ze er goed gebruik van maken (zodanig dat ons geld meegroeit met het bedrijf). Het bedrag dat de aandelen uitmaken van het eigen vermogen is het aantal aandelen x hun nominale waarde.

Aan dit bedrag wordt ook de winst (of verlies) toegevoegd van het bedrijf. Bij een dividenduitkering moet je het totale uitgekeerde bedrag dus van het EV aftrekken. Daarom zakt de koers van een aandeel dus ook met het bedrag dat uitgekeerd wordt. Het dividend is namelijk een deel van de winst en dus van het EV dat naar de verstrekkers gaat van de rest van het EV. Als een bedrijf geen winst maakt en wel een dividend uitkeert gebeurt net hetzelfde.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten