dinsdag 13 januari 2009

Opinie: Fortis

Het is vandaag zo ver: Fortis holding schiet omhoog door geruchten dat BNP Paribas zijn bod op de verzekeringstak van Fortis holding waarschijnlijk intrekt. De mogelijkheid bestaat dat ze maar een controlebelang van 51% nemen of de deal helmaal opblazen. Dat de overname van de bank er niet komt, wordt niet gezegd.

Voor mij is de stijging van de koers natuurlijk niet slecht, ik bezit namelijk al aandelen. Waarom ik er dan geen bijkoop? Omdat jullie weten wat ik vind over geruchten: afwachten wat er van waar is. Anders zijn we pure speculanten. Als het gerucht niet waar blijkt te zijn, dan verlies je veel geld door zo hoog in te stappen. Dit zal hieronder nog duidelijk worden.

Het enige dat ik niet snap is dat de TIJD vandaag in dit artikel (http://www.tijd.be/nieuws/markten/Alcoa_zet_beurzen_wereldwijd_onder_druk.8128896-442.art) schrijft (of schreef, want in artikels over Fortis worden dikwijls wijzigingen aangebracht): “Fortis is een opvallende stijger. Het aandeel schiet 12,4 procent hoger tot 1,44 euro. Nochtans ziet het er hoe langer hoe meer naar uit dat de verkoop van de verzekeringsafdeling aan de Franse grootbank BNP Paribas onder druk komt te staan. Volgens La Tribune zou BNP nu ernstig overwegen om de deal volledig af te blazen wegens het protest van Fortis-aandeelhouders tegen de door de overheid georganiseerde opsplitsing van de bank-verzekeraar.”

Die “Nochtans” snap ik niet (ook dat ze volledig schrijven is niet correct, maar over geruchten kan je moeilijk zeggen dat het ene meer of minder correct is dan een ander gerucht natuurlijk). Als het gerucht klopt dat BNP Paribas zijn bod op de verzekeringstak intrekt, dan komen we in een situatie dat Fortis € 7 tot 9 euro waard is. En dit is dan effectief zo, want Fortis Bank BelgiĆ« (met de 10,4 miljard rommelkredieten) zit momenteel voor 100% bij de overheid. Dit zou zo zijn volgens de update die Fortis holding heeft gegeven naar aanleiding van de uitspraak aan de rechtbank die oordeelde dat de 50% + 1 aandeel geblokkeerd moest worden en dat de deal met BNP Paribas opgeschort moest worden totdat de aandeelhouders er zich konden over uitspreken. In de situatie voor de uitspraak was Fortis holding, volgens een vorige update, rond de € 3,1 waard. Hierbij zat echter een deel van de rommelkredieten, namelijk € 6,8 miljard, waarvan de beleggers niet weten wat ze waard zijn. Daarom noteerde Fortis holding zo laag (€ 0,6 – 1). Als de rechtspraak, die Meester Modrikamen heeft bekomen, dus tot niets leidt, dan zal Fortis holding opnieuw deze regionen opzoeken.

Hoe het komt dat er nooit gesproken wordt over het al dan niet tegenhouden van de overname van 50% + 1 aandeel door de overheid? Joost mag het weten. Ik weet het alleszins niet. We zien wel dat het verspreiden van geruchten, zelfs in onzekere tijden op de beurs, nog steeds loont. Beleggers leren het nooit.

Bedankt voor het lezen.

Later addendum, een artikel van de TIJD dat beter beeld geeft over geruchtenstroom: http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/'BNP_trekt_bod_op_Fortis_Insurance_mogelijk_in'.8128486-433.art

Geen opmerkingen:

Een reactie posten