zondag 11 januari 2009

Update: Portefeuilles

Hieronder worden kort de 2 portefeuilles besproken en daarna wordt hun stand gegeven.
Alfa: Deze portefeuille verloor opnieuw een beetje terrein en staat momenteel op een verlies van € -32,9. Een verlies op weekbasis van € -18,23 (-1,22% op belegde bedrag) lag aan de basis. Dit was vooral te wijten aan Belgacom, dat in het begin van de week nog hoger ging, maar de laatste 3 beursdagen nog terugviel.

Mature: deze portefeuille kende met een achteruitgang van € -296,465 op weekbasis (-1,23% op belegde bedrag) een vergelijkbaar verlies op weekbasis. Momenteel staat deze portefeuille op een verlies van € -121,915.

Zoals ik eerder op deze blog vermeld heb (Update vorige week van Mature portefeuille), maakt een paar goede beursdagen het jaar niet. Meermaals lezen we dat het januari effect er is. Dat er meer geld naar de beurs vloeit in januari, dat wil ik nu nog aannemen. Dat dit bovendien gepaard gaat met stijgende koersen is hierbij aannemelijk, maar is geen vaststaand feit. Ook dat de eerste week van het jaar (eerste 5 dagen van januari) een indicatie geeft over winst of verlies gedurende een heel beursjaar vind ik wat bij het haar gegrepen. Wat niet wil zeggen dat ik het niet plezant vind om over deze "wetmatigheden" op de beurs te lezen.

Een ding weten we: historisch gezien stijgt de beurs altijd. Als het goed gaat op de beurs is het normaal dat als er veel geld naar de beurs vloeit de koersen ook stijgen (zijnde in de eerste paar dagen van januari), maar daar dan uit concluderen dat het een voorspellend effect heeft is beetje absurd. Op de beurs is niets zeker en dat is de enigste zekerheid die je hebt. Wij als beleggers moeten gewoon zien dat we de goede aandelen kopen en niet die die verdwijnen van de beurs door problemen, want bij de historisch stijgende koerstabellen wordt geen rekening gehouden met de bedrijven die verdwijnen. In de Bel20, Dow Jones Industrial worden ook elk jaar enkel de "beste" bedrijven opgenomen en als ze slechter beginnen presteren, vliegen ze er ook onverbiddelijk uit.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten