maandag 26 januari 2009

Opinie: Omega Pharma, Pfizer en InBev

Omega Pharma kwam net als vele andere farmabedrijven vrijdag nog met een mededeling. De mededeling was wel niet zo goed (de omzet bleef steken op 2,7%, dit terwijl voorspelling van bedrijf 3 tot 7% was) en dit reflecteerde hem dan ook in een koersval van 11% vorige vrijdag. Vandaag bleef de koers gelijk. Ook de aankondiging van een besparingsplan riep hierbij vragen op (lees: http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/Omega_Pharma_krijgt_klap_van_ruim_10_procent.8133943-429.art).

Pfizer kwam vandaag dan weer met zijn cijfers naar buiten. Deze vielen zeer goed mee, alhoewel er op het eerste gezicht niet veel aanleiding toe is. Zo is de winst in het vierde kwartaal met 90% gedaald. Maar dit kwam door een eenmalige miljardenlast (€ 2,3 miljard) voor de schikking van de onderzoeken naar ongeoorloofde promotionele praktijken van pijnstiller Bextra. Zonder deze extra last zou de winst per aandeel $ 0,65 bedragen, wat 30% hoger is dan $ 0,50 vorig jaar. Nu bleven ze exhter steken op $ 0,04. Nog belangrijk was dat de jaarwinst nagenoeg onveranderd bleef op $ 8,1 miljard en dat ook de omzet ongeveer gelijk bleef aan die in 2008 (nl. $ 48,3 miljard). Hierbij kondigden ze spijtig genoeg wel het ontslag aan van 8000 mensen (of 10% van hun personeel). Hierbij worden ook het aantal productiefaciliteiten teruggebracht van 46 naar 41.

De prijs voor Wyeth is nu ook bekend en het zou om $ 68 miljard gaan (of € 53 miljard). Met de overname breidt Pfizer zijn geneesmiddelenassortiment uit met het antidepressivum Effexor en het longontstekingsvaccin Prevnar.Hierdoor zou de omzet van Pfizer naar $ 70 miljard moeten stijgen. Zonder deze overname mikt Pfizer volgend jaar op een omzet van $ 44 tot 46 miljard. Vanaf 2011 zal het bedrijf zo'n 12 miljard dollar omzet beginnen verliezen op zijn cholesterolpil Lipitor, die vanaf dan generische concurrentie krijgt. Pfizer doet er dus goed aan om deze blockbusters binnen te halen om zijn omzet op peil te houden.

Voorts maakte InBev vandaag het mooie weer op de Brusselse beurs en dit door een positief analystenrapport van zowel JPMorgan als van CreditSuisse. Beiden hanteren een koersdoel van respectievelijk € 29 en € 22. Nu van die koersdoelen lig ik niet direct wakker. Ik lig eerder wakker van de grote schuldpositie ($ 45 miljard) die InBev momenteel heeft uitstaan door de overname van Anheuser Bush. Een geluk hebben ze wel: de dollar is minder waard dan een euro. Delhaize deed dit ook eens, werd hiervoor afgestraft op de Brusselse beurs, maar betaalde daarna de dure overname wel af met goedkopere dollars en betaalt nu nog steeds een schuldenlast in dollars terug met goedkopere dollars. Advies over InBev kan ik echter niet geven. Momenteel vind ik InBev iets te groot en de verkoop van een afdeling in China veranderd daar niet zo veel aan. Ik ken InBev dus niet goed genoeg en ik ben eerlijk genoeg om dat toe te geven.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten