donderdag 15 januari 2009

Opinie: Financiële crisis

De financiële crisis is nu al bezig sinds juni 2007. Sommigen beweren dat het pas van oktober vorig jaar was, maar dat is wat bij de haren gegrepen. Het feit is dat wij dan pas, en nu nog, de gevolgen van deze crisis ondervinden. Als je er goed naar kijkt zou hij eigenlijk maar banaal mogen geweest zijn. Waarom is hij het dan niet? Ik ben geen professor, maar ik zal het proberen uitleggen. Een bank is eigenlijk het fundament van onze economie. Moest eender welk bedrijf melden dat ze met 5% van hun geld verkeerde beleggingen hebben gedaan, ze zouden geen een van al zo zakken. De profs op de beurs maken hun berekening en het aandeel gaat € 4 lager en de kous is af (na nog een maand of 2 zakken). Na een jaar echter, als ze de afboeking voor een deel terug kunnen inschrijven op de winst zijde van de balans, gaat het aandeel weer hoger. Bij een bank is het wel even anders.

Toen Geert Hoste in zijn nieuwjaarsshow in het kort vertelde wat onze banken eigenlijk gedaan hebben. Namelijk het geld dat ze kregen van de spaarder, weggeven aan iets, waarin er eigenlijk geen geld blijkt te zitten. Moest ik even lachen, maar daar komt het eigenlijk op neer. Als ik een beleggingsfonds aangeboden krijg of een IPO (Initial Public Offering) onder ogen krijg, dan doe ik eerst onderzoek. Waarom hebben onze banken dit niet gedaan? Geen tijd (Time is toch Money)? Toen ik en mijn vrouw voor een lening gingen kijken, moesten ze alles weten. Wat wij verdienden, of het vast werk was. Blijkbaar interesseerden de mensen die met het echt grote geld mochten werken van de bank zich niet in deze niet onbelangrijke zaken.

Als een bank dan 5% van zijn geld in rook ziet op gaan, dan komt dit eigenlijk neer op een gat dat ze eigenlijk niet meer kunnen vullen. Als elke spaarder dan zijn geld terugtrekt van de bank (run on the bank), dan zijn ze failliet. Een run on the bank (of op een beleggingsfonds) betekent overigens altijd het einde. Want de bank (of beleggingsfonds) is genoodzaakt al zijn bezittingen hals over kop op de markt te smijten en zal er dus ook geen goede prijs meer voor krijgen. Hoe meer mensen er dus roepen dat het een erge crisis is, hoe erger de crisis wordt. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel, die zichzelf voedt, omdat de banken zelf aan de basis liggen. Als de banken, zoals de Duitse Postbank kort geleden, de “rommel” in hun portefeuille volgens de regels van de kunst afschrijven, dan maken ze op papier verlies. Dit verlies wekt de indruk dat deze banken effectief grote problemen hebben, waardoor alle markten verder zakken, waardoor de banken weerom afschrijvingen zullen moeten doen, ….

Het is dus niet simpel, maar doodeenvoudig de schuld van de domme geldwolven die niet nagegaan zijn waarom die Amerikaanse banken hun hypotheken zo mooi verpakt hadden. Ik verwijt de Amerikaanse banken niets, behalve dat ze mensen die het geld niet hadden, toch een huis van $ 200.000 lieten kopen. Ik verwijt de Europese banken ook niets, behalve dat ze niet uitkeken wat ze kochten. Beiden hebben het op hun geweten dat het vertrouwen in het fundament van onze economie is verstoord en dat we in deze DWAZE crisis zijn verzeild. Hopelijk keert het tij weldra.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten