vrijdag 16 januari 2009

Opinie: KBC en agenda Fortis

Vandaag zakte KBC, weerom door geruchten, naar het laagste peil van de afgelopen 13 jaar (lees http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Aandeel_KBC_op_laagste_peil_sinds_1995.8130659-433.art). Momenteel denken ze dus dat Moody’s de waardering van bepaalde CDO’s misschien weer neerwaarts zal herzien. Als dit zo zou zijn, dan is de impact bijlange niet zo groot als het verlies aan beurskapitalisatie die KBC momenteel leidt. Dit duidt er op dat de CBFA beter de koers van KBC had opgeschort tot na het uitkomen van het rapport van Moody’s.

De CBFA zou moeten beseffen dat een bank niet iets is dat je zo maar mag laten “crashen”, omdat er een gerucht in de zalen hangt. Een opschorting dient volgens mij niet enkel om de kans te geven aan de kleine belegger om zich ook op de hoogte te stellen van sommige gevoelige informatie (zowel negatief als positief). Het is dan maar normaal dat een opschorting ook gebruikt wordt om een bedrijf in de mogelijkheid te stellen zich te beschermen tegen ongefundeerde geruchten. Zo zou KBC bij een opschorting in staat gesteld worden om na de bekendmaking van het rapport ook een persbericht te versturen over de mogelijke impact van deze waarderingsverlaging (als die er al is). Ik ben er van overtuigd dat de koersval, na een herneming van de handel, dan veel kleiner zou zijn. Momenteel zijn er veel opportunisten aan het werk.

Fortis holding maakte vandaag dan weer zijn agenda bekend voor de aandeelhoudersvergadering van februari. De aandeelhouders mogen blijkbaar beslissen over alle beslissingen die genomen werden in de 2 bewuste weekends. Zo mogen ze beslissen over de verkoop van de Nederlandse activiteiten aan Nederland, over de verkoop van de resterende 50% + 1 aandeel (Joost mocht het dus eindelijk weten) en over de verkoop van de verzekeringsactiviteiten aan BNP Paribas. Het ziet er dus naar uit dat we in onzekerheid blijven leven tot na de vergadering (totdat de update die holding zal moeten geven, wordt gegeven). De opstart van de onderzoekscommissies is een goede zaak maar hun besluiten komen zoiezo te laat. Na de bekendmaking van de agenda is het aandeel wel beginnen dalen (waarom?).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten