woensdag 21 januari 2009

Serie Biotech: Voorstelling Ablynx

Vandaag zal ik Ablynx een beetje voorstellen. Hiervoor maak ik gebruik van de informatie die het bedrijf ter beschikking stelt op zijn site (http://www.ablynx.com/). De voorstellingen van de R&D review day op 10 oktober waren hierbij zeer interessant. Sorry als het beetje zwaar geschreven is.

Ablynx is een biotech bedrijf dat in de farma sector thuis hoort. Het houdt zich bezig met het zoeken/ontwikkelen van Nanobodies om een aantal aandoeningen bij de mens te genezen. Nanobodies zijn eiwitten/proteïnen die afgeleid zijn van antilichamen. Ablynx zoekt ook manieren om de stabiliteit van de Nanobodies te kunnen bepalen. Normaal hebben de Nanobodies in de bloedstroom maar een halfwaardetijd van 1 uur. Door de Nanobodies te binden aan bepaalde stoffen, kan deze halfwaardetijd verlengt worden.

Een antilichaam (IgG, IgA, …) bestaat normaal uit 2 heavy chains en 2 light chains. Op de light chains liggen meestal de bindingsplaatsen van het antilichaam, die kunnen binden met hun ligand. Het ligand is meestal een deel van een eiwit van een virus/bacterie of van een eiwit in celwand van een bepaalde cel. De Nanobodies bevatten enkel deze bindingplaatsen van de antilichamen, waardoor ze wel nog kunnen binden met hun liganden, maar het immuunsysteem niet op dezelfde manier triggeren als een antilichaam zelf, als het al getriggered wordt. Door deze binding kan het “slechte” eiwit wel zijn eigenlijke functie niet uitoefenen, waardoor de aandoening bestreden wordt. Soms is het gewenst dat het immuunsysteem niet zo heftig reageert bij het behandelen van een aandoening, dus het gebruik van Nanobodies kan dan zeker interessant zijn. Bovendien is het zo dat Nanobodies kleiner zijn dan de antilichamen zelf en dat ze dus gemakkelijker hun doelzone kunnen bereiken.

Een van de belangrijke producten in ontwikkeling is een Nanobodie tegen trombose, namelijk ALX-0081. In december rapporteerde Ablynx positieve resultaten in een fase Ib studie bij patiënten. Hierdoor werd aangetoond dat ALX-0081 het gewenste farmacologisch effect heeft dat beoogt werd. In December 2008 is Ablynx nog een klinisch programma begonnen met ALX-0681 dat ook gericht is tegen trombose.

Ablynx’s heeft met ALX-0141 ook een mogelijke kandidaat die osteoporose kan tegengaan. De eerste resultaten die ik hiervan gezien heb, lijken mij enorm goed te zijn. Dit Nanobody is gericht tegen de Receptor Activator van het Nuclear Factor kappa B Ligand (RANKL). Deze receptor activator is een belangrijke molecule in het botmetabolisme.

Ablynx is ook actief op zoek naar Nanobodies die effectief zijn tegen inflamatoire aandoeningen (psoriasis, multiple sclerosis, reumathoïde artritis, …). Hievoor mikken ze op Nanobodies die TNFα, cytokines of de cytokine receptor targetten. Voor het Nanobody tegen TNFα hebben ze een partner, namelijk Wyeth Pharmaceuticals, die het eerste klinische onderzoek in fase I hebben gestart in december 2008.

Samenvatting onderzoeken zoals voorgesteld op 10 oktober in portfolio voorstelling:
- Cardiovasculair: 4 Nanobodies, waarvan 1 in samenwerking met Boehringer.
- Anti-inflamatoir: 6 Nanobodies, waarvan 1 met Wyeth en 1 met Merck.
- Muscolo-skeletaal: 2 Nanobodies, waarvan 1 met P&G Pharmaceuticals.
- Neurologie: 2 Nanobodies, waarvan 1 met Boehringer.
- Longaandoeningen: 3 Nanobodies, waarvan 1 met Boehringer.
- Kanker: 4 Nanobodies, waarvan 1 met Boehringer en 1 met Merck.
- Nog 1 met Novartis en 1 met Boehringer.
Ablynx leid dus zelf het onderzoek naar 13 van deze Nanobodies, waarvan ALX-0081 het verst gevorderd is.

Terzijde bij de Nanobodies Engine voorstelling van 10 oktober:
In deze voorstelling stond het resultaat van onderzoek met nanobodies tegen S. mutans, de belangrijkste oorzaak van caries. Ik heb dit artikel opgezocht en begon te denken dat ze ons beetgenomen hadden, maar toen vond ik het. Oorzaak: in voorstelling staat Krueger et al 2006 in plaats van Krüger et al 2006. In wetenschappelijke kringen is refereren cruciaal en ik kan het weten ;-). Hopelijk leest iemand van Ablynx dit en kunnen ze dit aanpassen, want zoiets komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Niet iedereen blijft zoeken zoals ik.

Hier volledige juiste referentie: C. Krüger, A. Hultberg, H. Marcotte, P. Hermans, S. Bezemer, L. Frenken and L. Hammarström (2006). Therapeutic effect of llama derived VHH fragments against Streptococcus mutans on the development of dental caries. Applied Microbiology and Biotechnology, 72, 732-737.
Andere volledige referentie uit presentatie: J.M. van der Vaart, N. Pant, D. Wolvers, S. Bezemer, P.W. Hermans, K. Bellamy, S.A. Sarker, C.P.E. van der Logt, L. Svensson, C.T. Verrips, L. Hammarstrom and B.J.W. van Klinken (2006). Reduction in morbidity of rotavirus induced diarrhoea in mice by yeast produced monovalent llama-derived antibody fragments. Vaccine, 24, 4130–4137.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten