donderdag 29 januari 2009

Opinie: Econocom en CMB

Door de hetse rond Fortis Holding zouden we bijna vergeten dat er nog andere bedrijven op de Brusselse beurs noteren. Eergisteren en vandaag maakten Econocom en CMB wat cijfers bekend. Econocom maakte bekend dat de omzet in 2008 steeg met 2,3% tot € 717 miljoen. De bedrijfswinst zou iets hoger uitkomen dan in 2007, maar hiervoor is het afwachten tot 12 maart. Misschien lichten ze hier dan de contracten die ze binnengehaald hebben wat nader toe.

De scheepvaartgroep CMB had een omzet van € 93,6 miljoen in het vierde kwartaal. Door allerhande problemen (een provisie voor dubieuze debiteuren, waardeverminderingen en wisselkoersverliezen) kwam hun omzet lager uit dan de € 135,8 miljoen die enkele analisten naar voor hadden geschoven. Over heel 2008 boekt CMB wel een mooi resultaat met een omzet van € 475,5 miljoen en een bedrijfswinst van € 262,6 miljoen, kwam de nettowinst uit op € 213,5 miljoen. Dit is maar iets slechter dan de € 243,3 miljoen die het een jaar eerder boekte, wat een mooi resultaat is gezien de economische problemen in het afgelopen jaar. Normaal gezien zijn scheepvaartgroepen redelijk afhankelijk van de economische cyclus. Ook in 2009 zou het goed moeten blijven gaan volgens CMB. Hun rederij Bocimar is voor 2009 namelijk nagenoeg volledig ingedekt om te varen tegen gunstige tarieven.

Alles over Fortis heb ik in post van gisteren al gezegd en dit wordt vandaag in de vele berichten alleen maar bevestigd. De aanklacht tegen Bos vind ik beetje belachelijk. In Belgiƫ is de onderhandeling tussen holding, regering en BNP Paribas afgelopen en nu is het voor mij wachten tot morgen (of straks als ik wat langer opblijf) op wat er uit de bus is gekomen.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten