dinsdag 6 januari 2009

Analyse: Koers/Winst verhouding

De koers/Winst verhouding (k/w) is een term die voor vele beleggers niet onbekend zal klinken. Deze wordt berekend zoals hij ook genoemd wordt, namelijk door de koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel.

Dus: KOERS/WINST = KOERS / (COURANTE) WINST PER AANDEEL

Om bedrijven nu onderling te kunnen vergelijken (best binnen een sector), moet je natuurlijk wel met de juiste winst per aandeel werken. Vele bedrijven geven in persberichten enkel de netto winst weer (van het hele bedrijf, dus delen door aantal aandelen is dan nog nodig). Maar eigenlijk is het beter om te werken met de courante winst.

Wat is het verschil tussen de netto en de courante winst vraagt u zich nu misschien af. Wel de netto winst kan hoger of lager zijn door respectievelijk uitzonderlijke meer- of minwaarden die werden geboekt tijdens het jaar. Zo kan een bedrijf elk jaar bv. € 100.000.000 winst maken en plots een jaar € 20.000.000, omdat het een minwaarde heeft geboekt op een verkoop van onroerend goed. Omgekeerd kan het bedrijf plots een winst bekend maken die € 120.000.000 bedraagt, omdat ze een dochterbedrijf met 20 miljoen meerwaarde hebben verkocht. Deze meer- of minwaarden kunnen uw analyse verkeerdelijk beïnvloeden en het is best om dit te vermijden door gebruik te maken van de courante winst waar dit allemaal niet in meetelt.

Hoe moet je nu rekening houden met deze k/w in uw analyse: wel hoe hoger de k/w hoe duurder een aandeel gewaardeerd is op de beurs. Als je in een sector 5 aandelen volgt die allemaal winst genereren en de resultaten zijn als volgt:
Bedrijf A: k/w = 10,0
Bedrijf B: k/w = 10,1
Bedrijf C: k/w = 17,3
Bedrijf D: k/w = 4,2
Bedrijf E: k/w = 12,3
Dan weet je dat bedrijf D goedkoop staat genoteerd (misschien met een reden!) en dat bedrijf C te duur staat gewaardeerd ten opzicht van zijn sectorgenoten.

Voor de cyclische sector is het gebruik van de k/w niet zo eenvoudig als voor andere sectoren. Soms zijn bedrijven met k/w van 4 enorm duur gewaardeerd en soms met k/w van 25 goedkoop. Dit heeft te maken met de cyclus van de economie, daarover zal ik het later wel nog hebben.

Soms wordt de k/w ook bekeken ten opzichte van de lange termijn rente of obligatierente. Door 100 te delen door de lange termijn rente of rente op obligaties (+ risicopremie van 1-2%) kom je aan een getal. Stel bv dat de obligatierente 5% is en je neemt een risicopremie van 2% omdat je in aandelen belegt, dan heb je een waarde van 14,29 (100/7). Als de k/w van een aandeel onder deze waarde zit, dan is het de moeite waard om in het aandeel te beleggen. Zit de k/w van het aandeel erboven, dan ben je op dat moment eigenlijk beter dat je in obligaties belegt.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten