donderdag 8 januari 2009

Opinie: Van de Velde

Gisteren maakte Van de Velde bekend dat hun omzet, vooral door de crisis in de laatste 2 maanden van 2008, toch een daling onderging van 0,7% in 2008. In het volgende artikel van de TIJD kan u alles nalezen. http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_consumptie/Van_De_Velde_slikt_omzetdaling.8126772-430.art

In het artikel dat op 1 december verscheen op site van de TIJD ( http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_diensten/Van_de_Velde_ziet_omzet_niet_verzwakken.8112295-431.art) kan u lezen dat de West-Europese markt jaarlijks zakt met 3% (in 2008 misschien met 5%) en in 2008 zakte de omzet van Van de Velde maar met 0,7%. Dit is dus beter dan de markt. Met de resultaten van Andres Sarda erbij zouden ze inderdaad een omzetstijging gehaald hebben van 1%, maar daarover mag je nog niet spreken. Het is wel verwonderlijk dat ze op 1 december nog melden dat ze maar weinig last ondervinden en dat ze nu vermelden dat ze zowel in november als december een groter dan verwachte impact hadden van de crisis. Natuurlijk kunnen ze aan de zwakte van het Britse pond en andere Scandinavische munten niet veel doen.

Nu is het afwachten hoe het zit met de jaarresultaten die bekend zullen gemaakt worden op 17 februari. Vooral hun schuldpositie zal dan belangrijk zijn. Persoonlijk vond en vind ik het management van Van de Velde zeer bekwaam. In goede jaren maken ze geen schulden en staan ze sterk om in moeilijke perioden concurrenten over te nemen. Andres Sarda was een mooie aanwinst en vergroot de omzet van de groep met 8,5% (11 miljoen/130 miljoen). Dus een slechte investering kan je dit niet noemen.

Van de Velde wordt door dit nieuws zeker niet uit de Mature portefeuille gesmeten, want het is een van de betere bedrijven uit zijn sector. Op 17 februari zullen we zeker de site van Van de Velde raadplegen om het jaarverslag uit te pluizen.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten