woensdag 14 januari 2009

Serie Biotech: Cijfers en nieuwtjes

Hier ben ik eindelijk met een cijfer overzicht van de biotech bedrijven op de Brusselse beurs.


Zoals jullie zien zijn er 2 afwijkingen te zien bij de boekwaarde versus de huidige koers over de bedrijven heen gekeken, namelijk bij ThromboGenics en OncoMethylome Sciences. Bij ThromboGenics is dit te verklaren door het feit dat dit bedrijf in 2008 waarschijnlijk zijn eerste winst zal publiceren en dat het zijn omzet ook enorm zag stijgen in het afgelopen jaar. Bij OncoMethylome Sciences heb ik niet direct een reden gevonden (de omzet is wel gestegen, maar niet in dezelfde mate als bij ThromboGenics. Het kan zijn dat ik hier iets over het hoofd gezien heb, indien dit zo is laat het mij dan weten. De kaspositie van deze bedrijven is goed gespijsd (op die van Devgen na). Galapagos heeft zijn cash-positie ook goed gespijsd door het behalen van enkele mijlpalen en (herwerkte) samenwerkingen.

De afgelopen week was het ook niet stil rond de biotech in ons land. Zo maakte Galapagos een samenwerking met Merck bekend (http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/Galapagos_gaat_alliantie_aan_met_Merck.8127600-429.art) en ontving hierbij meteen € 1,5 miljoen. Iets later kondigden ze ook aan dat ze € 3,75 miljoen verdiend hebben door het behalen van enkele mijlpalen in de samenwerking met Janssen (http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/Galapagos_ontvangt_3_75_miljoen_van_Janssen.8129448-429.art).

ThromboGenics kwam dan weer met het nieuws dat ze een stap verder gaan met het klinisch onderzoek voor microplasmine (http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/ThromboGenics_start_laatste_studiefase_voor_microplasmine.8127599-429.art). Hierbij is het belangrijk te melden dat ThromboGenics dit zelf doet en dus ook latere opbrengsten kan opstrijken. Galapagos heeft wel een gevulde pijplijn, maar eigenlijk zijn deze producten bijna allemaal onder ontwikkeling voor andere bedrijven. In de farma zien we meer en meer dat de biotech bedrijven dienst doen als onderzoekcentra voor de grote farmabedrijven. Janssen heeft namelijk zijn eigen spin-off biotech bedrijf, maar werkt toch samen met Galapagos. Ook UCB maakt gebruik van de expertise van Wilex (uit Duitsland) voor het verdere onderzoek naar kankergerelateerde produkten.

Ablynx tenslotte maakte kort geleden bekend dat het vorderingen heeft gemaakt in het onderzoek naar het gebruik van nanobodies. (http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie_farma/Ablynx_maakt_vorderingen_met_Nanobody-platform.8129708-429.art). U ziet het de biotech bedrijven staan niet stil.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten