woensdag 28 januari 2009

Serie Biotech: Afgelopen week

In de afgelopen week kwamen OncoMethylome, Thrombogenics en Galapagos met nieuws. We zullen eerst beginnen met het minst interessante nieuws dat op vorige vrijdag werd meegedeeld door OncoMethylome Sciences. Gérard Vaillant zal vanaf 19 februari Christian Schneider vervangen in de raad van bestuur en Gert-Jan Renardel de Lavalette wordt Chief Operating Officer (COO). Dit is dus geen wereldschokkend nieuws. Beide namen zijn bekend met de farmawereld. Gérard Vaillant was eerder in dienst bij onder meer Johnson & Johnson, Ortho-Clinical Diagnostics en Veridex. Hij zit momenteel ook in de raad van bestuur van Luminex, Tecan en IntegraGen. De nieuwe COO was eerder in dienst bij Schering-Plough en Akzo Nobel. Deze nieuwkomers zullen zeker een meerwaarde bieden aan het bedrijf.

Deze maandag kwam Thrombogenics dan met een korte update. Samen met BioInvent kregen ze van Roche een betaling van € 5 miljoen, waarvan € 3 miljoen naar Thrombogenics gaat. In het afgelopen half jaar dat de samenwerking met Roche loopt heeft Thrombogenics al zo’n € 33 miljoen ontvangen. De samenwerking met Roche behelst een product dat mogelijks kan helpen tegen kanker. Het onderzoeksproject, met codenaam TB-403, zit wel nog in een vroege fase, nl. in de fase 1b-testen. Dierenproeven hebben al aangetoond dat het middel effectief is, maar dierproeven zijn nooit een bewijs dat een middel ook werkt bij mensen. De verwachtingen zijn dat het middel pas tegen 2012-2013 op de markt zal kunnen komen. Positief is alvast dat de neveneffecten gering zijn.

Voorbeurs kwam Galapagos vandaag met zijn cijfers naar buiten. De omzet in 2008 steeg met 17 procent tot € 77 miljoen. Galapagos mikt volgend jaar op een omzet van € 100 miljoen. De kaspositie bij Galapagos is nog altijd goed. Momenteel beschikken ze over zo’n € 27 miljoen cash. Dit jaar zouden ze hier slechts € 7 miljoen nodig hebben. Het bedrijf haalt namelijk meer en meer inkomsten uit de strategische onderzoeksallianties met grote farmabedrijven (zie vorige posts), waardoor hun R&D (research and Development) divisie minder inbreng van eigen middelen vraagt.
Nog belangrijker was misschien de mededeling dat hun eigen onderzoeksdivisie BioFocus DPI eindelijk winstgevend is. De omzet van Biofocus DPI vertienvoudigde bijna sinds de beursgang in 2005 dankzij een reeks overnames. Biofocus DPI levert nu diensten aan de grootste 20 farmabedrijven ter wereld en helpt ook de therapeutische divisie van Galapagos in het uitbouwen van eigen onderzoeksprogramma’s.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten