donderdag 22 januari 2009

Opinie: De kluchten van vandaag

Klucht 1: Nyrstar

Door een waardevermindering zal Nyrstar dit jaar geen dividend betalen. De redenen van dit afboeken zijn mij niet echt duidelijk. Dat de koers van Nyrstar onder de intrinsieke waarde noteert is volgens mij geen reden om meer dan € 500 miljoen af te boeken op verschillende posten. Nu ja, op zich verandert er niets aan Nyrstar, enkel een boekhoudkundig verlies, maar in klucht 2 zien we wat dit kan geven. Het niet uitgeven van een dividend verzekert hun wel het behouden van hun kaspositie, maar we weten wat het schrappen van een dividend kan geven (Lees:
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_industrie/Nyrstar_schrapt_dividend_na_waardevermindering.8133189-434.art).

Klucht 2: KBC stijgt vandaag met 50%

Hierdoor zien we hoe “raar” beleggers zijn geworden. De reden voor deze stijging is namelijk dezelfde als voor de daling van afgelopen periode. De geruchten waren namelijk dat KBC op hun CDO’s verdere afboekingen moest uitvoeren en dat ze waarschijnlijk nieuw kapitaal nodig hadden. Nu blijkt dat KBC dit ook allemaal effectief gedaan heeft, stijgt de koers! Nu, ik ben niet rancuneus over het feit dat de Mature portefeuille nu minder verlies zou hebben had ik KBC niet verkocht. Doe wel en zie niet om, dat moet je als belegger goed onthouden. Dit scenario doet mij ook verdacht veel denken aan dat van Fortis, toen deze afkwamen met extra kapitaalronde na paar dagen gezegd te hebben dat er niets aan de hand was.
Op zich blijven de problemen in Oostblok nog steeds aanwezig, maar het feit dat de CDO’s nu volledig (op enkele uitzonderingen na) afgeboekt zijn, is natuurlijk wel positief. Bij een eventuele oprichting van een Bad Bank, zal al wat KBC hiervoor krijgt rechtstreeks bij de winst opgenomen kunnen worden. KBC is nu door de harde pil door van hun CDO’s en het is maar een vraag of andere banken niet gaan volgen. Ze moeten wel kunnen natuurlijk. KBC kon dit enkel doen omdat hun basis zeer degelijk is en dankzij de lening van de Vlaamse regering, waarmee ze hun kernkapitaal ratio terug op 8% brachten. Voor beleggers is het natuurlijk ook belangrijk dat een deel van de onzekerheid nu weg is.
Of de koersopstoot nu niet veroorzaakt wordt door de aangekondigde aankoop van aandelen op de beurs door de grote aandeelhouders van KBC? Ik weet het niet, maar dat zullen we in de toekomst wel vernemen. (Lees: http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Aandeel_KBC_wordt_bijna_helft_duurder.8133254-433.art).

Klucht 3: Fortis saga continued

Gisterenavond steeg Fortis plots met 30% ten opzichte van zijn laagste punt die dag. Voor deze koersopstoot kon niet meteen een reden gegeven worden. Deze morgen zei Elio Di Rupo op de RTBF dat alle pistes moesten bekeken worden, maar onze premier (mensen CD&V) en mensen van OpenVLD, MR en CDH willen zich houden aan het contract dat ze afgesloten hebben met BNP Paribas. Redenen hiervoor worden tot hier toe nog steeds niet gegeven. (Lees: http://www.tijd.be/nieuws/binnenland/).

Bedankt voor het lezen.

Nabericht: Fortis bank België kwam nog met cijfers naar buiten en maakte een serieus verlies bekend (€ -18 miljard). Dit was vooral te danken aan de serieuze afschrijvingen gepaard bij de verkoop van Nederlandse tak aan Nederland en aan verdere afwaarderingen in portefeuille kredieten en CDO's. Zonder deze extra elementen zou Fortis bank België een winst geboekt hebben van € 1,2 miljard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten