maandag 5 januari 2009

Tip: Beleg regelmatig

Deze tip is een rare tip voor een belegger. Als belegger zegt men namelijk altijd: koop als het laag staat en verkoop als het hoog staat. Maar wie kan dit altijd perfect voorspellen? Juist ja, bijna niemand. Diegenen die toch beweren dat ze een glazen bol hebben,zijn ofwel superrijk omdat anderen hen hun geld toevertrouwen ofwel gepakt voor fraude. Andere beleggers zullen steeds zeggen dat ze hun wel al eens vergist hebben. Als belegger moet je dit ook kunnen toegeven.

Deze tip is ook niet voor iedereen bedoeld. Ikzelf pas de regel: BELEG REGELMATIG, wel toe, zij het in beperkte mate. Ik beleg elke maand een bepaald bedrag in een beleggingsfonds. Het bedrag is niet groot, dus veel merk ik er niet van. Ik zal er zeker geen boterham minder voor moeten eten. Tegenwoordig is het namelijk mogelijk om minder dan 1 deelbewijs aan te kopen. Pas op ik zeg niet dat dit nieuw is, je kan dit al namelijk geruime tijd (toen ik begon met beleggen kon je dit ook al doen, maar het geraakt meer bekend en is ook toegankelijker gemaakt in de loop van de jaren).

Hoe gaat het in zijn werk en waarom is het goed: je belegt elke maand € 50 in fonds A en krijgt in januari met een koers van € 100 voor het fonds 0,5 deelbewijzen. In februari zakt de koers naar € 80 en krijg je 0,625 deelbewijzen, in maart stijgt de koers dan weer naar € 90 en krijg je dus 0,556 deelbewijzen. In totaal heb je dan 1,681 deelbewijzen voor uw € 150. Deze deelbewijzen zijn dan € 151,29 waard. U ziet dat u met deze methode bij een dalende koers steeds uw gemiddelde aankoopkoers naar beneden trekt en daardoor sneller op winst staat. (OK, als je alles kocht in februari had je meer winst, maar als je alles in januari kocht had je wel meer verlies).

Voordeel:
- Je belegt regelmatig klein bedrag, maar uw gespaard bedrag groeit wel.
- Weinig omkijken naar.
- Ideaal in dalende marktsituatie.
- Toepasbaar voor pensioensparen.

Nadeel:
- Je koopt niet op laagste punt en verkoopt niet op hoogste.
- Niet toepasbaar op aandelen (je zou het met meerdere aandelen moeten doen en dus al over meer geld moeten beschikken, rekening houdend met kosten aankoop aandelen).
- Keuze beleggingsfonds is belangrijk (een all-round beleggingsfonds is hierbij aangewezen).
- In stijgende marktsituatie is het minder ideaal, maar discipline is belangrijk.

Neutraal:
- Het plezier om in aandelen te beleggen van bedrijven ontbreekt.

Dit laatste punt is cruciaal. Voor mij is het bestuderen van bedrijven op de beurs echt een hobby en verlies neem ik er graag bij. Voor veel andere mensen is dit plezier helemaal niet van belang. Zolang ze 1 - 2% meer rendement op hun geld halen (over een periode van 8-10 jaar) dan op hun spaarboekje/depositoboekje, zijn deze mensen blij. Voor die mensen is dit de beste methode en deze blijven dan ook beter van de echte aandelen weg. Dat zijn ook de mensen die hals over kop alles verkopen als het minder gaat. Deze methode weerhoudt mensen er ook van om dit te doen. Ze hebben namelijk net nog een half deelbewijs van hun fonds gekocht aan de laagste prijs, dus waarom zouden ze het verkopen.

Daarnaast is er natuurlijk de methode die ik momenteel toepas voor de Alfa portefeuille. Namelijk elke maand € 250 reserveren voor een latere belegging in aandelen. Voor mensen met ambities om in de beurs te stappen is het plan zoals toegepast in deze portefeuille een goede manier om met beleggen te beginnen. Misstappen vinden plaats met weinig geld en worden zo wijze lessen. Als je direct met veel geld begint te beleggen in aandelen, dan maak je direct al de grootste fout die je kan maken als belegger. Mijn Mature portefeuille is ook in een keer gestart, zal u zeggen, maar ze is wel degelijk opgebouwd met een stevige basis zowel wat betreft aandelen als kennis. Dit omdat ik zelf ook begonnen ben zoals in de Alfa portefeuille. Als je als een “kieken zonder kop” start met beleggen, dan kan je lelijk uw broek scheuren. Dus doe het dan ook geleidelijk.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten