vrijdag 30 januari 2009

Opinie: Suez, Dexia en Fortis natuurlijk

Ik wou vandaag enkel schrijven over eventuele turn-around kandidaten Spector en RealDolmen, maar dan kwam Dexia aanzetten met het mogelijke ontslag van 900 man (waarvan 350 in België) en kwam Suez tevens met de korte melding dat ze enkel een minderheidsbelang zullen hebben in de nieuwe kerncentrale in Frankrijk. De deal rond Fortis is dan weer onderhandeld en het aandeel is voor vandaag geschorst, zodanig dat wij beleggers ons degelijk kunnen informeren. Spector en RealDolmen zullen dus even moeten wachten.

Dexia was deze morgen even geschorst. Ze hadden namelijk een besparingsplan aangekondigd en de details waren nog niet echt gekend. Nu blijkt dus dat er weer ontslagen zullen vallen. Daarenboven maakten ze bekend dat ze een verlies van ongeveer € 3 miljard zullen hebben over 2008. Nu ja, weeral door provisies die ze nemen bij verkoop van een deel van FSA (€ 1,7 miljard) en ook door de waardevermindering van hun portefeuille (CDO + aandelen) ten belope van € 1,2 miljard. Een dividend over 2008 zit er dan ook niet in. Voorts melden ze wel dat hun Tier 1 ratio nu ongeveer rond de 10% draait, wat niet slecht is natuurlijk.

De heronderhandelde deal rond Fortis is dan weer bekend geworden:
- Zoals verwacht verandert er voor Nederland niet veel.
- Voor BNP Paribas verandert enkel participatie in de verzekeringstak.
- Voor de regering veranderd er ook niet veel.
- Voor Fortis Holding zelf is er nu wel 90% van de verzekeringstak (behalve Nederlandse) die bij de Holding blijft (de internationale verzekeringstak bleef zoiezo bij de holding). Ook hun participatie in het “rommelkredieten-vehikel” is naar beneden gehaald.
- Want van de “rommelkredieten” blijft nu overgrote meerderheid bij Fortis Bank België. (Ik had dit wel verwacht, aangezien Fortis Bank België bij het bekendmaken van zijn resultaten al aangaf dat het extra afboekingen had gedaan op zijn CDO portefeuille, wat goed uitkomt voor eventuele overnemer).

Eigenlijk wint op dit moment iedereen bij deze deal. BNP Paribas heeft nu minder zorgen over provisies die gepaard gaan met verzekeringen, waardoor hun Tier 1 ratio na de deal nog met 50 punten extra zal stijgen. Fortis Bank België heeft namelijk een Tier 1 ratio van 10% en BNP Paribas op dit moment maar een van 8% (vergelijkbaar met die van KBC). Blijkbaar vinden vele beleggers dit een goede zaak want BNP Paribas gaat vlot hoger vandaag (± 6%).

Ook het probleem van de domme regeling rond de befaamde COUPON 42 is door deze nieuwe deal nu van de baan. De coupon zou namelijk niet meer gelden. De eventuele meerwinst (behalve dividenden) op participatie van regering in BNP Paribas (op € 68 verkregen door regering) na 6 jaar (dus in 2014), zal rechtstreeks naar de holding gaan. Dus niet meer naar individuele aandeelhouders. Voor mij persoonlijk is dit goed, want ik had net na de dag die telde voor erkenning coupon nog wat aandelen Fortis bijgekocht, waardoor de coupons die ik daarvoor kreeg niet geldig waren voor vergoeding. Ik weet wel dat het moeilijk is om ergens een lijn te trekken en dat je moet proberen speculanten te benadelen ten opzichte van lange termijn beleggers, maar ik kon er toch niet mee lachen. Die coupon was ook niet houdbaar volgens Europa, vandaar dat ze dit zo hebben opgelost.

Nu ja, de agenda van de algemene vergadering moet nog aangepast worden en Meester Modrikamen heeft al laten weten dat deze nieuwe deal evenzeer niet zal goedgekeurd worden door zijn cliënten. Nu ik wacht op de circulaire van Fortis Holding en hoop dat deze er komt op zondag(nacht) of toch voor opengaan beurs op maandag.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten