woensdag 28 januari 2009

Opinie: Misleiding Fortis aandeelhouders?

Gisteren kwam het tussentijds rapport uit van de experten die moeten oordelen of alles in de 2 bewuste weekends wel goed/eerlijk is verlopen. Hun besluit was in het kort: de beslissingen die onze regeringen namen in die 2 weekends waren echt wel nodig, want Fortis Bank kreeg geen geld meer los op de interbancaire markt. Er was echter nog een bijopmerking waarbij de experten wezen op het feit dat de om de aandeelhouders gelukkig te stemmen toch 25% van Fortis Bank België en ten minste 25% van de verzekeringstak verkocht aan BNP Paribas in de holding moest blijven. Over de verkopen aan Nederland wordt niet gesproken en eigenlijk versta ik dat goed. Ik zal hieronder de deals bekijken vanuit het oogpunt van de aandeelhouders.

Deal met Nederland: aandeelhouders storen zich aan deze deal, omdat de € 12 miljard die betaald is voor Fortis Bank Nederland en ABN Amro in Fortis Bank België is komen te zitten. Bijkomend vinden ze het onredelijk dat voor problemen in bankafdelingen ook de verzekeringstak is verkocht. Het zou dus al veel helpen als het probleem met die € 12 miljard duidelijk zou uitgelegd worden aan de aandeelhouders. Het is namelijk zo dat Fortis Bank België eigenlijk eigenaar was van Fortis Bank Nederland, dus is het maar meer dan normaal dat die € 12 miljard naar Fortis Bank België ging. Bij velen gaat dat er echter niet in.

Deal met België: De deal met België bestaat eigenlijk uit 2 delen. Het eerste deel is de kapitaalverhoging van Fortis Bank België, die maakte dat Belgische regering 50% - 1 aandeel in handen kreeg van de bank. Dit zou voor rust moeten gezorgd hebben, maar dit was niet het geval (omdat er na dat weekend nog meer paniek kwam bij spaarders (over welke spaarders het hier juist gaat doet er eigenlijk niet toe)). Hierdoor kwam Fortis Bank Nederland en Fortis Bank België in problemen. De Nederlandse Bank heeft toen niet bijgesprongen (fout of niet?) en de Belgische Nationale Bank heeft Fortis Bank België toen € 15 miljard gegeven dat direct naar Fortis Bank Nederland ging om daar bij te springen (in een bedrijf gaat dat nu eenmaal zo). Door deze problemen besliste de Nederlandse regering over te gaan tot bovenvermelde deal en Belgische regering om rest van de bank over te kopen.

Hier beginnen echter de problemen voor aandeelhouders echt. De verkoop van de 50% + 1 aandeel Fortis Bank België die nog toebehoorden aan Fortis Holding mocht niet zo maar plaatsvinden. De aandeelhouders zouden zicht daar eerst moeten over uitspreken volgens de wet. Meester Modrikamen wint hierdoor ook zijn rechtzaak. Maar dat is niet alles. De aandeelhouders horen ook dat de regering 75% van de zonet verkregen bank direct doorverkopen aan BNP Paribas met een meerwaarde en dat de verzekeringstak (met alle vastgoed) ook naar BNP Paribas gaat tegen een wel wat lage prijs (hierover moet tevens ook beslist worden door de aandeelhouders). Vandaar het protest. Dat de regering daarna probeert het gerecht te beïnvloeden (onderzoek loopt nog) en dat de experten wel erg politiek gekleurd zijn, zijn ook maar bijzaken. Dat gebeurt overal en ikzelf heb ook een politieke voorkeur.

Nu zijn de Fortis Holding, Belgische regering en BNP Paribas dus opnieuw met onderhandelingen begonnen om te maken dat aandeelhouders op 11 februari (want er mag enkel in België gestemd worden) voor overname stemmen. Dit terwijl ze goed weten dat er pas vanaf 1 maart terug kan onderhandeld worden over eventuele aanpassingen over de overeenkomst. Volgens mij trachten ze momenteel enkel “slecht geïnformeerde” aandeelhouders te overtuigen om toch voor te stemmen. Als ze voor deze deal stemmen, dan zal de verkoop gewoon doorgaan zoals gepland, zeker niet met aanpassingen. Aandeelhouder moeten dus op hun hoede blijven.

Over het algemeen belang word op vele fora tegenwoordig heel wat geschreven. Vele mensen vinden de aandeelhouders van Fortis holding dieven. Ik hoop dat als ze hun beter informeren dat ze hun mening beetje herzien. Ik vind namelijk ook dat het algemene belang moet primeren, maar als je ziet hoe verschillend onze regering heeft gereageerd bij Dexia/Ethias/Gemeentelijke holding en KBC, dan vraag je je toch af waarom. Die waarom zou ik en zo vele anderen graag weten. Fortis Bank België was minder blootgesteld aan crisis dan Dexia en stond en staat er wat betreft rating veel beter voor dan Dexia. Toch krijgen aandeelhouders van Dexia in verhouding veel meer dan aandeelhouders van Fortis holding. Waarom? Is het dan onredelijk dat we op onze strepen staan (niet ten koste van alles, wat vele mensen wel beweren)? Ik denk het niet. Spijtig genoeg heb ik maar een kleine blog die nog niet door veel mensen wordt gelezen, anders zouden we misschien sneller een antwoord krijgen op enkele vragen.

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten