woensdag 7 januari 2009

Serie Biotech: Voorbije 2 weken Galapagos

Aangezien de laatste 2 weken redelijk wat nieuws is verschenen over Galapagos geef ik hier een kort overzicht. Op het einde geef ik dan wat je hiervan moet onthouden.

Op 22/12/2008 kondigde Galapagos aan dat de samenwerking tussen hun en GlaxoSmithKline (GSK) werd uitgebreid. Deze samenwerking ontstond door de zoektocht naar een medicijn tegen artrose. Galapagos ontvangt hiervoor nu € 2 miljoen cash. De samenwerking tussen Galapagos en GSK dateert van juni 2006 en is sindsdien al twee keer uitgebreid.

De samenwerking komt eigenlijk op het volgende neer: Galapagos neemt voor een aantal projecten het pre-klinisch en klinisch onderzoek tot fase 2a voor zijn rekening in ruil voor vooraf- en mijlpaalbetalingen en royalties. Daarna neemt GSK fase 2b, 3a (en 3b) voor zijn rekening. Galapagos maakt hierbij geen aanspraak op latere betalingen of royalties op producten die uit deze programma’s komen. Deze overeenkomst geeft enkel recht op een extra 2 miljoen cash, die ze nu dus ontvangen hebben, want in het jaarverslag van 2007 stond al aangegeven dat de samenwerking met GSK goed zou zijn voor € 186 miljoen. Als alles naar verwachting verloopt zal Galapagos op het einde van de rit nu dus € 188 miljoen inkomsten ontvangen hebben voor de diensten geleverd aan GSK. Voorlopig staat de teller op € 17,9 miljoen.

Op 30/12/2008 kwam de aankondiging dat het Amerikaanse investeringsfonds Dorset Management op 24 december zijn belang van 9,6% in Galapagos verkocht heeft. De prijs waartegen dit gebeurde is spijtig genoeg niet gekend. Het aandelenpakket werd op twee dagen volledig geplaatst bij Nederlandse investeerders. Onder andere de verzekeraar Delta Lloyd stond aan de koperszijde en werkt zich met een belang van 11,7% op tot grootste aandeelhouder van Galapagos. In augustus werd al een pakket van 7% herplaatst nadat het Britse biotechbedrijf Prostrakan besliste uit Galapagos te stappen.

Onno van de Stolpe, gedelegeerd bestuurder van Galapagos, zei hierover dat het opmerkelijk is dat Galapagos in het huidige beursklimaat zo gemakkelijk 16,6% van zijn aandelen kon herplaatsten. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk, want voor elke koper is er een verkoper en die heeft daar ook zijn redenen voor. Gelukkig zijn er nog trouwe aandeelhouders, waaronder: de farmagroep Johnson & Johnson, de durfkapitaalgroep Abingworth, het Nederlandse Crucell en de Britse investeerder Apax.

Op 5/01/2009 kwam Galapagos dan weer met het nieuws dat ze een kandidaat-geneesmiddel geselecteerd hebben voor preklinische ontwikkeling voor de behandeling van cachexie. Cachexie is een verzamelnaam voor de volgende symptomen: gewichtsverlies en verlies van spiermassa. Het middel is momenteel bekend onder de codenaam G100192 en bleek al succesvol in dierstudies. Mogelijk kan het in latere fase ook toegepast worden tegen botontkalking. Hierdoor is de pijplijn van Galapagos weer een beetje uitgebreid.

Uit deze berichten onthouden we dus vooral het volgende:
1) Nog € 170 miljoen uit “samenwerking” met GSK indien de doelstellingen worden gehaald, maar geen latere royalties te verwachten.
2) Dat er 16,6% van de aandelen werden verkocht in de afgelopen 5 maand en dat Delta Lloyd, mede dankzij aankopen uit deze delen, nu voor 11,7% eigenaar is van Galapagos.
3) Dat de pijplijn van Galapagos uitgebreid is met een mogelijk middel tegen spiermassa verlies (het symptoom cachexie).

Bedankt voor het lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten